Skocz do zawartości

NOWE MALAWI 240 LIT POTRZEBNA RADA!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM SZANOWNE GREMIUM !!!

Właśnie zaopatrzyłem sie w podstawy do hodowli tych pięknych rybek !

Na pierwszy ogień poszedł baniak 120x40x50 prosty bo przecież większy zawsze lepszy, zgodnie z tym co piszecie, standartowa pokrywa.

Filtracja to FLUVAL 404 I AQUA SZUT TURBO 750 I tu rodzi sie moje pierwsze pytanie jak optymalnie zasypać fluvala myślę nad licząc od dołu 2 koszyki ceramika biologiczna potem żwirek amonowy i torf. oczywiście wewnętrzny gąbka. Myśle o jednym gatunku może macie jakies sugestie. A teraz zabieram sie za tło, nie wiem tylko jak schować rurę zasysającą z FLUVALA bo w kominie przy filtrze wewnętrznym to chyba zły pomysł. Prosze o rady!!!

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów NOWY

Opublikowano

Witaj

Do fluvala nie daj torfu :!: On zakwasza wodę , a w Malawi musisz mieć wodę o odczynie zasadowym.

W zamian wsadź grys koralowy który będzie działał jak bufor Ph , a jednocześnie będzie dodatkowym podłożem dla bakterii nitryfikacyjnych.

Co do tła to jakie będziesz miał? Gotowca , czy DIY ?

Jeśli gotowe , strukturalne to po prostu wsadź za to tło , jeśli robisz tło samemu , to maswz ułatwione zadanie :D

A co do obsady , to może jednogatunkowe Akwa z np. jakimnś gatunkiem Aulonocar?

Samice co prawda śledziowate ale barwy samców wynagrodzą Ci te szarości :D Może w obsadzie 2+5?

Opublikowano

danielj na 240 L radzisz dać tylko 7 pysi?? Przecież w takim akwa bedzie wiało nudą.

Z tą rurą ssącą umieszczoną w kominie to nie jest taki głupi pomysł, chociaż ja u siebie rozwiązałem to w taki sposób że na dole w kominie mam otwór przez który jest wyprowadzona rurka na akwa. Nic nie widać, gdyż całość jest schowana za kamieniami.

Opublikowano

Podaj choć jeden powód dlaczego ma wiać nudą :?: :D

Będzie raczej naturalnie.

W moich 800l pływa 15 ryb i zapewniam Cię ,że ciągle coś się dzieje , a ostatnio musiałem nawet usunąc Copadichromisy , bo zajęły prawie całe akwarium.

A mając tyle ryb mogłem np. zobaczyć kopiec tarliskowy tego Copadichromisa o średnicy ok 50cm , czego w baniaku , gdzie pływałoby 40 ryb , na pewno bym nie oglądał.

Ja wychodzę z założenia , aby oglądać naturalne zachowania ryb w akwarium , a nie kolorowy zawrót głowy :D

Opublikowano

Oczywiście że będzie naturalnie, jak najbardziej sie z tym zgadzam. Mówiąc o nudzie nie miałem na myśli tego że w akwa nic sie nie będzie działo. W takim baniaku z pewnością będzie można poobserwowć zbliżone do naturalnych, bądz naturalne zachowanie ryb, ale jeśli chodzi o mnie to lubie jak jest w akwa troche "bałaganu" :P:wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie !

Dzieki za cenne rady co do wsadu do filtra to skorzystam z ceramiki i koralowca. Z tłem własnie zacząłem walczyć w komórce i nie jest to takie łatwe ale są postępy. Co do obsady jeszcze mam czas ale 7 rybek to chyba troszkę mało myślę o jakiś 12 szt – 16 szt Mam pytanko ? Zamierzam zostawic baniak na jakiesś4 tyg do dojrzewania czy warto stosować w takim wypadku szczepy bakterii na rozruch? Chcę również przez ten okres dodatkowo doświetlać tło w celu szybszego jego porostu glonem, czy ma to sens ? Dzieki za cenne rady i mam nadzieje ze i tym razem nie zostawicie mnie bez pomocy POZDRAWIAM :lol:

Opublikowano

1. Zamierzam zostawic baniak na jakiesś4 tyg do dojrzewania czy warto stosować w takim wypadku szczepy bakterii na rozruch?

2. Chcę również przez ten okres dodatkowo doświetlać tło w celu szybszego jego porostu glonem, czy ma to sens ?

1. ihmo zawsze warto dać coś na rozruch albo szczepy ze sklepu albo coś ze starego akwa.

2. Raczej zbiornik i tak pod względem glonowym bedzie przechodził swoje stadia po kolei - inna kwastja że ihmo powinieneś go oświetlić tak jak ma to być robione docelowo bo przy dodatkowym oświetleniu np rozwinie ci sie jakiś rodzaj glonów a potem przy oświetleniu własciwym te glony zaczną ginąć a ich miejsce zaczna zajmować inne, natury nie oszukasz.

Opublikowano

W 4 tyg akwa raczej dojżeje pod warunkiem że skorzystasz z "dopalacza" Samo oświetlenie to nie wszystko. Startując z baniakiem pamiętaj również o pracy filtrów i grzałki.

Opublikowano

Jak myślicie przy produkcji tła wewnętrznego zrobiłem trochę ostrych krawędzi jest to bardzo niebezpieczne dla pysi? Pytam bo ztępienie ich jest dosyć trudne POZDROWIONKA I WESOŁYCH ŚWIĄT :lol::lol::lol:

Opublikowano

Pyszczaki mogą się o tło ocierać, a napewno będą je skubać, kiedy zarośnie glonami. Jeśli te krawędzie są faktycznie ostre, lepiej coś z nimi zrób, po Twoje ryby się pokaleczą i może być problem...