Jump to content

pionowe pasy na młodych pyszczakach

nifares

Recommended Posts

witam niedawno kupiłem młode pyszczaki maja ok 2-3cm.

Dziwi mnie fakt, że rdzawy(sprengerae) i niebieski(socolofi) mają pionowe czarne pasy.

Jedyne co przychodzi mi na myśl to to, że jest to jakieś skrzyżowanie gatunków np z Saluosa.

Nie bardzo się znam i nie wiem czy to możliwe.

załączam zdjęcia może coś mi podpowiecie:

niebieski.jpg

rdzawy.jpg

@krawro - dzięki, czyli u rdzawych pewnie też zależy to od nastroju czy pozycji w grupie.

Może ktoś wie dokładnie czy pasy oznaczają uległość czy może dominacje?

mam też Maingano u nich podobno silniejsze ubarwienie oznacza dominację, natomiast blade kolory uległość.

uważaj na glonojady syjamskie .jak urosną są bardzo agresywne,najlepiej oddaj je.

Wiem, głownie są agresywne wewnątrz gatunkowo.

Obserwuje, zrobiłem sporo kryjówek i na razie są spokojne.

Spotkałem się z teorią, że jak są 2-3 to się zatłuką jednak w przypadku większej ilości np. 6 jak u mnie agresja się "rozkłada", co ma przynieść pozytywny efekt, dam znać z czasem co się będzie działo.

Jeśli będzie trzeba je oddać na pewno się nie zawaham :)

chodzi mi o to że jak urosną nie wystarczają im glony rzucają się na inne ryby i chętnie korzystają z ich śluzu.miałem z tym problem gdy miałem tęczanki a tęczanki do wolnych ryb się nie zaliczają glonojady dopadały je bez trudu,musiałem je oddać a łapanie ich zajęło mi trzy dni.

chodzi mi o to że jak urosną nie wystarczają im glony rzucają się na inne ryby i chętnie korzystają z ich śluzu.miałem z tym problem gdy miałem tęczanki a tęczanki do wolnych ryb się nie zaliczają glonojady dopadały je bez trudu,musiałem je oddać a łapanie ich zajęło mi trzy dni.

u mnie jeden osobnik potrafi przegonić kolegę glonojada, jednak przeganiania, czy tym bardziej ataku na pyszczaki nie zaobserwowałem.

co do karmienia to czasami podpływają do powierzchni po pokarm.

ile Ty miałeś osobników?