Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy raz planuję obsadę, jak dla kobity ma być ładnie i kolorowo :)Proszę o fachowe porady. Jeżeli strasznie namieszałam to spróbujcie mi jakoś dobrać obsadę z wymienionych ryb

Jak się zapatrujecie na takie przykładowe obsady akwa 300L(120*50*50) :

1.Labidochromis caeruleus

Pseudothropheus demasoni

Labidochromis hongi (sweden?)

2. Metriaclima callainos "cobalt Zebra"

Pseudotropheus Saulosi

3. Aulunocara Fire Fish (nie bijcie, podoba mi się wizualnie)

Aulunocara stuartgrani chilumba

Cynoyilapia afra Red Top

Ogólnie to chciała bym by były po trzy gatunki, czekam na sugestie

Opublikowano
Z tych trzech to tylko dwójka trzyma sie jako tako kupy.

A tak na "chłopski rozum" co w tej pozostałej kupie jest nie tak?Co źle dobrałam. Jakie błędy popełniłam?

Pierwszy raz zawsze jest nieidealny :/ Baniak dojrzewa, trzeba się za rybami rozglądnąć, a sami wiecie jak to czasem długo trwa.

Opublikowano

W obsadzie nr 1 trudno Ci będzie pogodzić dietę (P. demasoni i L. caeruleus mają zróżnicowane upodobania troficzne).

Zastanawiam się czy w obsadzie nr 2 nie będzie rybkom trochę za ciasno (M. callainos to duża rybka)

W obsadzie nr 3 FF nikt tej rybki nie zarekomenduje z wiadomych względów, a Aulonocara stuartgranti Chilumba rośnie do dużych rozmiarów i nie będzie się miała gdzie wypływać w takim zbiorniku.

Sam mam taki zbiornik jak Twój i też się zastanawiam odnośnie obsady. Chciałem jakiś mały gatunek Aulonki, ale moja Żona też postawiła warunek: "ma być kolorowo" :-) W związku z czym na chwilę obecną rozważam akwa dwugatunkowe: M. msobo Magunga i P. socolofi, choć zastanawiam się czy ww. rybki nie będą miały ze sobą za ciasno.

pozdrawiam

Opublikowano
Zastanawiam się czy w obsadzie nr 2 nie będzie rybkom trochę za ciasno (M. callainos to duża rybka)
Tu nie obawiałbym się wielkości callinosa (bo rośnie mniejszy od reda i jest smuklejszy :)) ale o to że 3 terytorialistów i dla któregoś może braknąć miejsca. Choć u mnie callainos z saulosi praktycznie "mieszkali" po sąsiedzku, więc nie jest to niemożliwe i taki układ może się udać, ale tylko jednosamcowo :)
Opublikowano
1.Labidochromis caeruleus

Pseudothropheus demasoni

Yellowek odpada, wiadomo, dieta.

Pozostałe dwa jak najbardziej, 10-12 demonów plus haremik hongi i gitara.

2. Metriaclima callainos "cobalt Zebra"

Pseudotropheus Saulosi

Dym, dym, dym....;)

3. Aulunocara Fire Fish (nie bijcie, podoba mi się wizualnie)

Aulunocara stuartgrani chilumba

Cynoyilapia afra Red Top

Patrz Post Mortem ;)