Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeżeli przez 6 miesięcy redy urosły tylko do 5-6cm tzn że nie rosną jak należy - przyczyny j.w.

ja mam redy od 2 miesięcy - miały jak przyszły 3 cm i już mają 6 ;)

przykładowa różnica ;)

popraw błędy i powodzenia

Opublikowano

Albo źle widzę, albo ta ryba na filmie ma wytrzeszcz oczu i zaczerwienione skrzela. Spróbuj zmierzyć NO2 innym testem. Przydałby się tez pomiar NH3/NH4.

Opublikowano

Ten filtr masz wewnętrzny czy zewnętrzny? Odmulasz czy tylko mieszasz piach? Widziałem podobny przypadek- nadmierne czyszczenie filtra + przekarmianie w tak małym baniaku powodowało takie skoki. I tak właśnie się zachowują Pyśki przy takim stężeniu NO3 Poza tym dużo glona u Ciebie- ten problem się już ciągnie chyba dłużej a teraz dopiero odreagowują ryby.

Opublikowano

Filtr jest wewnętrzny - parametry mam stabilne. Dno czyszczę (odchody) przy każdej podmianie. Filtr płukam co 2-3 tyg. Kamienie są pokryte zielonym nalotem czyli glonem - nic nie lata, woda klar :)

Opublikowano
no i tak właśnie wygląda brak biologa - tej wodzie daleko do klaru biologiczno-chemicznego ;)

kolego sympatyczny milo że zabierasz głos ale najpierw przeczytaj jaki filtr mam a po tym zabieraj głos. Stwierdzenie że nie mam biologa jest z Twojej strony totalnym brakiem orientacji w sprzęcie. I nie mów mi że musi być zewnętrzny filtr bo z tym się nie zgodzę.

Do zapoznania sie - allegro

http://allegro.pl/eheim-filtr-biopower-240-wklady-substrat-pro-i2045974380.html

Opublikowano

pysiak a czym i jak płuczesz niby tego biologa?

po drugie się dziwię, że pytasz o takie rzeczy - wszystko masz w porządku, nic nie robisz źle, wszyscy piszą głupoty - kurcze tylko skąd ten problem?

Opublikowano

Pysiak nie poczuj się tu atakowany, czy coś - nie zwróciłem uwagi na filtr w pierwszym poście, co nie zmienia faktu że nie uważam tego filtra za biologiczny - Ty się z tym nie zgadzasz i masz prawo. to tylko moja anonimowa opinia. ;)

co do drugiej części cytowanej przez Ciebie mojej wypowiedzi, nadal podtrzymuję choćby z racji no3=80.

poza tym nie powiem, żeby Yaro nie miał trochę racji... ale do czasu przeprowadzenia przez Ciebie pozostałych testów i wymiany tych no3 zooleka się nie dowiemy kto ma rację....

zresztą co mi po tym że mam rację, to nie mój baniak i nie moje ryby - wolałbym nie mieć racji, ale za to widzieć jak ryby cudownie wracają do formy... wszystko co tu piszę ma pomagać, ale ostatecznie to Twój baniak... ;)

Opublikowano

Wiesz- na półroczne akwa strasznie dużo tego zielonego nalotu.NO3 jest tego przyczyna. Moje ma ponad rok a nalotu tak choćby wcale. Jeżeli nie przekarmiasz i nic nie padło pod Twoją nieuwage nasuwa mi sie tylko jedno: zbyt mocno czyścisz filtr i wypłukujesz bakterie. ps. Płucz zawsze wodą z akwa. O ile się nie myle masz tam wkład bio+gąbka to czyść tylko gąbke i nie za mocno. Powodzenia