Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciał bym zakupić większą ilość wkładów do narurowca (a nie chciał bym wtopić) i tu rodzi sie pytanie do kolegów którzy od dłuższego czasu używają filtracji narurowej. Jakie wkłady do mechanika.....sznurek czy piankowy i ile mikronów? Od dwóch tygodni jako mechanik siedzi u mnie piankowy 20 mikronów (gratisek) płukany raz po tygodniu z większych zanieczyszczeń w wodzie z akwa i żadnego spadku w przepływie po upływie dwóch tygodni nie zauważyłem. Czy jest sens stosować 100 lub 50 mikronów skoro 20 się aż tak nie zapycha? Czy 100-ka lub 50-ka równie dobrze wyłapie mi syfy co ta 20-ka?

Opublikowano

ja używam 100 w pierwszym korpusie przed pompą i 50 za oba sznurkowe.wymieniam 100 co dwa tygodnie a 50 co miesiąc.zależy jakie duże i ile masz ryb. ja mam 15 dorosłych 14-15 cm w 500 l.woda kryształ.raz użyłem wkładu piankowego 5 mikronów bo był w komplecie z korpusem i wytrzymał jeden dzień.

Opublikowano

A ja mam Na pierwszym korpisie 100mik+ równolegle 50mik i na końcu 20mik- Jak to sie sprawdzi z czasem to dopiero się okaże. Ale tak jak koledzy mówią-standardowo 50mik. Oczywiście sznurkowe

Opublikowano

Nabe możesz dać linaka do wielorazowej gąbki którą używasz jako mechanik i tak chwalisz. Może warto przećwiczyć ten temat