Apes1 Opublikowano 6 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witam! Od kilku tygodni posiadam maluchy pyszczaki. Kupiłem dla nich małe akwarium 30l z całym wyposażeniem (filtr wewnętrzny grzałka) + ekstra napowietrzacz. Niestety dzisiaj wysiadł filtr Teraz zastanawiam się jaki kupić filtr. Poczytałem na temat filtrów kaskadowych i wydają się ciekawą alternatywą. Myślałem nad Aqua Clear 30. Jaki radzicie kupić filtr do kotnika? Kaskadowy czy wewnętrzny? Tak przy okazji, czy do filtra kaskadowego można podłączyc napowietrzacz? Proszę o jakąś podpowiedź bo jutro musze lecieć kupić jakiś filterek.
eljot Opublikowano 6 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Kaskada nie zabierze ci miejsca w akwa ale będziesz musiał wyciąć otwór w pokrywie (jeśli masz). Przy kaskadzie napowietrzacz jest zbędny, sam przepływ przez kaskadę wystarczająco natleni wodę. Tak na marginesie to 30l to troszkę mały kotnik i za długo tam rybek nie potrzymasz.
Apes1 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #3 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Pokrywę mam i wytnę otwór. Już czytałem o tym Super, że nie trzeba napowietrzacza zawsze jedno urządzonko co buczy mniej Takie 30l na jaki czas wystarczy?
koper470 Opublikowano 6 Stycznia 2012 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Takie 30l na jaki czas wystarczy? Nie chcę być nie miły, ale ten czas już minął. Przepraszam za mój tekst, nie zauważyłem że chodzi o kotnik;)
eljot Opublikowano 6 Stycznia 2012 #5 Opublikowano 6 Stycznia 2012 To zależy od tego ile ich jest, zobaczysz że maluchy rosną bardzo szybko. Pamiętaj aby do nowego filtra dać przynajmniej część wkładów ze starego (nie płukanych).
Apes1 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #6 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Qde..... Problem tylko ze nie mam miejsca na kolejne akwa
eljot Opublikowano 6 Stycznia 2012 #7 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Jak już masz tam młode to nic nie zrobisz. Najlepszy sposób to nie odławiać młodych to akwa możesz potraktować jak izolatkę / szpitalik.
Apes1 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #8 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Już nie odławiam nowych młodych ale niestety dużo się nie uchowa - zostaja zjedzone przez starszych kolegów
Rekomendowane odpowiedzi