micgor Opublikowano 2 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2012 które paszczaki pływają ławicami? interesują mnie łagodne gatunki które mogą być w baniaku z p. saulosi,
pastel Opublikowano 2 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Pseudotropheus Acei, Cyrtocara Moorii, Copadichromis borleyi. Jaki baniak?
yaro Opublikowano 3 Stycznia 2012 #3 Opublikowano 3 Stycznia 2012 w naturze tak ale w akwarium wątpię aby miały miejsce pływać ławicą - to nie neonki czy brzanki.
micgor Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor #4 Opublikowano 3 Stycznia 2012 baniak mam 450l. Cyrtocara Moorii, widziałem w ładnej ławicy u gościa od którego kupiłem p.saulosi tylko ze chłop miał 280x80x80 o ile dobrze pamiętam
yaro Opublikowano 3 Stycznia 2012 #5 Opublikowano 3 Stycznia 2012 chłop miał 280x80x80 o ile dobrze pamiętam taka mała różnica - u mnie w 720 l acei pływało po całym akwarium, ale ciężko było by to nazwać ławicą. Gdy czyta się opisy ryb u Adka to w większości nieaktywne samce i samice pływają w toni wodnej a patrząc na filmy na YT to właśnie takimi ławicami ale w małych akwariach jest to raczej nie do uzyskania.
micgor Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor #6 Opublikowano 3 Stycznia 2012 no ok czyli nie osiągnę efektu małej ławicy w 450??
yaro Opublikowano 3 Stycznia 2012 #7 Opublikowano 3 Stycznia 2012 wątpię - z resztą ciężko nazwać 4 - 5 ryb ławicą, jednak myślę że i tak nasze ryby pływają w swój nieokreślony sposób a nie w zorganizowany tak jak ławice śledzi. 1
nabe Opublikowano 3 Stycznia 2012 #9 Opublikowano 3 Stycznia 2012 W jeziorze Malawi występuja typowe gatunki ławicowe ale nie sa to śledzie, sardynki raczej Nie są to także pyszczaki. Miejscowi nazywają je "usipa". Jeśli chciałbyś zaobserwować zachowania stadne to można u dorastających copadichromisów w większym akwarium.
Rekomendowane odpowiedzi