Jump to content

Czy można użyć ponownie

Misza166

Recommended Posts

Witam mam pytanie ponieważ zmieniam akwa ogólne na malawi i tu moje pytanie czy mogę użyć wkłady do filtra których używam w ogólnym czy muszę kupić nową ceramike + gąbki filtr zewnętrzny a drugie pytanie czy wode muszę wlać nową czy ta co jest w akwa można ponownie użyć .

Stara, dojrzała ceramika, znacznie skróci czas dojrzewania nowego zbiornika. A jeśli zasilisz jeszcze akwa wodą ze starego, to za jakieś dwa tygodnie, można wpuszczać ryby(oczywiście przed wcześniejszym zbadaniem parametrów;))...

Żeby to tylko przypadkiem nie było tylko 10 litrów. Mówimy tu o przynajmniej kilkudziesięciu, tak?

jeżeli użyjesz dojrzałych wkładów i min 30% dojrzałej wody, to nie widzę przeszkód żeby skrócić dojrzewanie do 3 dni...

warunkiem jest:

- obliczasz ile dokładnie masz tej wody netto i ile to będzie % w nowym zbiorniku też netto

- zalewasz nowe akwa kranówą w max np. 60% (zakładając że starej masz np. 40%), podczas gdy stare akwa cały czas chodzi

- włączasz tam małą cyrkulację, wybijając tym samym z wody chlor - przez minimum dobę, najlepiej dwie - podgrzewasz ją grzałką w tym czasie i mieszasz pompką

- przekładasz filtry (szybko), przelewasz starą wodę (najszybciej jak to możliwe), likwidujesz stary zbiornik przenosząc ryby/dekoracje itp

parokrotnie tak robiłem i taka wymiana baniaka nie ruszyła parametrów wody w żaden sposób - była podobna do bardzo dużej podmiany ;)

proces można odwrócić jeśli starej wody jest % więcej niż nowej - ograniczeniem jest to czy kubełek zadziała przy danym poziomie wody (np masz starej 100l co stanowi 25% nowego baniaka, więc po nalaniu jej nie zadziała kubeł - za krótka rura ssąca - dlatego musisz zastosować metodę j.w.)

Eljot faktycznie nie doczytałem - przy zmianie biotopu to jeszcze przeczekałbym okres wykluwania się pasozytów z jaj... w takim wypadku moja metoda nie ma zastowania, bo akwa powinno być bez ryb dobre 25-30 dni, żeby ewentualne ustrojstwo nie zznalazło żywiciela i zejszło. Chyba że kolega ma lampę UV. To tydzień naświetlania dla świętego spokoju.

Witka,

Chciałbym się też o coś podobnego zapytać jak kolega Misza166 nie będzie miał nic przeciwko.

Otóż,małżonka strasznie naciska,jest nie ugięta :P i muszę zrobić remont sypialni w której stacjonuje mój zbiornik,więc chwilowo muszę zlikwidować malawi :( W sumie od razu mam plan zmienić akwarium na większe 300 L,do rzeczy,plan mam następujący:

1 Kupiłem beczkę 120 L,cały piasek i ile wejdzie wody myślę że to będzie 100 L wlewam własnie do beczki.

2 Filtry z akwa oczywiście w beczce będą śmiagać 24/24h

3 Co z grzałką ,w tym okresie ogrzewać wodę ?

4 Oświetlenie - jak wyżej ? Chyba nie potrzebne bo ryby idą w świat

5 Jak na nowo baniak już będzie stał,wkładam stary piasek,płukać go ? Uzupełniam nowym ,pewnie bedzie za mało,wlewam starą wodę,uzupełniam kranówką,uruchamiam filtry,grzałkę itd.

Po dwóch tyg robię pomiary i jak będzie git to zarybiam,myślę że dojrzewanie znacznie sie skróci jak piasek i jakaś 1/3 część starej wody zasili na nowo zbiornik.Jeżeli kombinuje coś nie tak to piszcie.