Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zależy jak grubą chcesz mieć warstwę (a warto żeby była grubsza, bo pyski lubią kopać no i przy sprzataniu zawsze troche odchodzi), ale na oko to 2 worki (40kg). I kupiłbym trzeci, żeby mieć na zapas do uzupełniania.

Opublikowano

Daj znac jak znajdziesz jakis porzadny piasek bo ja juz chyba wszystkie testowalem i kicha jakich malo.

Wszelkie "play sand'y" sa jak maka i caly czas plywa jakies dziadostwo w toni.

Inne piaski jak juz granulacja jest OK to przy plukaniu zaczynaja barwic wode na czerwono, i barwia ja barwia az do momentu kiedy zostanie szarobura masa skladajaca sie glownie z drobnych kamyczkow wygladajaca ohydnie.

Ja niestety sie poddalem i po kilku miesiacach wsypalem do akwa piasek koralowy ktorego nie jestem zbytnim fanem ale coz bylo czynic.

Na swieta chcialem specjalnie do Pl jechac samochodem zeby przywiezc piasek ale w koncu polecialem samolotem i nic z tego nie wyszlo.

Jak widzialem piasek za Zoobotanice jaki wsypywalismy do baniakow to az mnie skrecalo z zazdrosci.

Opublikowano

Hey

Wlasnie tego sie obawialem o czym napisales dlatego pytalem czy jest tu ktos kto mieszka w UK aby sie poradzic w tym temacie ni i mnie nie pocieszyles ;/

tez sie nad koralowym zastanawialem

sprawdales moze Play sand z Argosa ?

http://www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/3650574.htm

na jedym z ang forum ktos go polecal

ja szukam cos w tym stylu ale dosc drogo ty wychodzi i troche mnie skreca jak widze ze ktos placi w Polsce 15 zl za 20 kg ;)

http://www.ebay.co.uk/itm/pure-white-fine-silica-sand-aquarium-20lb-9kg-substrate-fish-tank-gravel-TFS-/180771948954?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item2a16d9099a#ht_500wt_1160

Pozdr

Opublikowano

Sprawdzalem z argosa rowniez.

Najlepszy bylby o granulacji 0,5 - 1mm a te wszystkie play sand'y maja granulacje ponizej 0,1

Ja kupilem 50kg coral sand i placilem cos kolo £30 z przesylka wiec az takiej wielkiej tragedii nie bylo ale mi sie nie podoba i co ja na to poradze.