Skocz do zawartości

Filtracja biologiczna i mechaniczna 250 l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie aktualnie zakładam akwarium 250 l i nie mam zbyt dużo pomysłów na filtrację . Myślę nad hw-302 1000 l/h jako kubeł i atmanie 203 jako mechanik, jednak kolega z tego forum mówił mi o samym kuble z serii hw tylko mocniejszym.

Proszę o rady i pozdrawiam.

Opublikowano

Przy małych akwariach z nieliczną obsadą kubeł da sobie radę natomiast w większych chcesz czy nie będziesz dodawał coś do środka (chyba że lubisz widok kupek lub obejdziesz się bez dekoracji). Rozdzielenie filtracji ma kilka zalet:

-Łatwiej ustawić cyrkulację i utrzymać porządek

-Kubeł nie jest narażony na częste otwieranie a co za tym idzie ma większą żywotność .

-W razie awarii akwarium "pociągnie" jakiś czas na 1 filtrze (filtracja bio zachodzi również w mechaniku)

-Szybkie pozbywanie się nieczystości (częste czyszczenie mechanika) pozwala utrzymywać NO3 na niższym poziomie.

Opublikowano

Dzięki.Eljot czyli kubełek hw-302 1000 l/h i mechanik atman-203 dałaby radę w ściąganiu odchodów ?

Opublikowano
Dzięki.Eljot czyli kubełek hw-302 1000 l/h i mechanik atman-203 dałaby radę w ściąganiu odchodów ?

Podobne zestawy sprawdzały się z powodzeniem u wielu klubowiczów. Ja przetestowałbym HW303 z większą, gęstą gąbką na ssaniu jako prefiltr i mechanik w jednym + cyrkulator (przepływ zależy od długości akwa)

Opublikowano

Miałem hw-303B a znajomym miesiąc temu do 240l poleciłem hw-304B - cały dolny koszyk waty sery nie na wcisk a reszta ceramika i wystarczy go otwierać raz na miesiąc. Ten drugi ma lepsza uszczelkę.

Przepływ ma o tyle lepszy że zamiata 240l bardzo ładnie. Imho wtedy nie potrzeba cyrkulatora. Ale może też być tak jak pisze Eljot - wybór należy do Ciebie.

--

Głowicę z gabką jako jedyny bio bym odpuścił, bo to raz że nie wygląda, a dwa że trzeba wiedzieć jak o to dbać. ;)

Opublikowano

Tak sie własnie zastanawiam dlaczego polecacie jak największe kubły i zastosowanie ich jako filtracji biologiczno-mechanicznej? Tym bardziej, ze chińczyki nie mają regulacji przepływu, a skuteczność biologiczna zależy o wielkości złoża i przepływu, który powinien być możliwie jak najwolniejszy przez złoże. (uzdatnianie wody i oczyszczanie ścieków). W moim osobistym przekonaniu

Myślę nad hw-302 1000 l/h jako kubeł i atmanie 203 jako mechanik,

lepiej by sie sprawdziło, niż olbrzymi kubeł od wszystkiego

Opublikowano
Tak sie własnie zastanawiam dlaczego polecacie jak największe kubły i zastosowanie ich jako filtracji biologiczno-mechanicznej?

Nie generalizuj - zawsze pisałem że łączenie w jednym kubełku filtracji mechanicznej i biologicznej nie jest najlepszym pomysłem.

I pomimo tego, że nie nie wszyscy tak uważają, to jest nas kilku co tego nie polecają.