Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomagam zakładać akwa o poj. 450 l. (150x60x50). Jeśli chodzi o wybór metody filtracji akwa, to mam raczej słabe doświadczenie. Myślałem o eheimie 2288, pompie aquabee up 2000 (bo akurat taka leży mi w szufladzie) z jakąś gęstą gąbką i cyrkulatorze jvp. U mnie w akwa świetnie sprawdza się filtracja oparta właśnie na: biologu, mechaniku i cyrkulatorze, więc w większym akwa również można pójść w tą stronę. Póki co nie miałem doświadczenia z sumpani, narurowcami itp. wynalazkami, ale i czegoś takiego nie wykluczam, zwłaszcza że oszedłby problem maskowanai sprzętu. Z drugiej strony budowa tła z CR czy łupków, które zamaskuje sprzęt to też fajna sprawa.

Opublikowano
pompa aquabee up 2000 z dużą gąbką wystarczy w takim akwarium.
Pewnie że starczy a skoki parametrów po czyszczeniu gąbki ryby zniosą z honorem, wszak tak filtrowało się wodę w dawnych czasach ;)
Opublikowano
Pewnie że starczy a skoki parametrów po czyszczeniu gąbki ryby zniosą z honorem, wszak tak filtrowało się wodę w dawnych czasach ;)

Proponuje pisać o rzeczach , które sprawdziłeś we własnym akwarium , a nie o tym co gdzieś przeczytałeś .

Jak chcesz to możesz sobie do 240l akwarium zamontować 2 x eheim 2260 , ale to nie jest potrzebne , żeby warunki w akwarium były odpowiednie.

Opublikowano

Narurowca polecę jak najbardziej, w sumpy się nie bawiłem.

--

Proponuje pisać o rzeczach , które sprawdziłeś we własnym akwarium , a nie o tym co gdzieś przeczytałeś .

Sprawdziłem osobiście, bo filtracje na gąbce napędzanej powietrzem z pompki produkcji ojca, miałem w moim pierwszym akwarium 34 lata temu:)

Opublikowano
Narurowca polecę jak najbardziej, w sumpy się nie bawiłem.

--

Sprawdziłem osobiście, bo filtracje na gąbce napędzanej powietrzem z pompki produkcji ojca, miałem w miom pierwszym akwarium 34 lata temu:)

W akwarium z pyszczakami ?

Pompa 2000l/h to coś innego niż filtr gąbkowy .

Opublikowano
W akwarium z pyszczakami ? Pompa 2000l/h to coś innego niż filtr gąbkowy .

Nie to było akwa z różnymi dostępnymi w tych czasach rybami ;)

Dla filtracji bio liczy się wielkość gąbki przepływ jest mniej istotny. Natomiast tą gąbkę trzeba czyścić, w skutek czego pozbywamy się sporej ilości bakterii (lub praktycznie całości jak ktoś wyczyści ją pod bieżącą chlorowaną wodą). Bakterie nitryfikacyjne to lenie i na podwojenie swojej liczby potrzebują ok 20 godzin (oczywiście zależy od warunków) a co za tym idzie trzeba się liczyć ze skokiem parametrów.

Opublikowano
Nie to było akwa z różnymi dostępnymi w tych czasach rybami ;)

Dla filtracji bio liczy się wielkość gąbki przepływ jest mniej istotny. Natomiast tą gąbkę trzeba czyścić, w skutek czego pozbywamy się sporej ilości bakterii (lub praktycznie całości jak ktoś wyczyści ją pod bieżącą chlorowaną wodą). Bakterie nitryfikacyjne to lenie i na podwojenie swojej liczby potrzebują ok 20 godzin (oczywiście zależy od warunków) a co za tym idzie trzeba się liczyć ze skokiem parametrów.

Jeżeli myślisz , że taką gąbkę czyści się pod bieżącą wodą to rzeczywiście , w twoim wypadku lepiej zamontować filtry kubełkowe .

Ale jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie to odpowiednia gąbka wystarczy do filtrowania akwarium z pyszczakami.

Opublikowano

Po co się meczyć ? Ja gąbki które służą do czyszczenia mechanicznego czyszcze pod kranem. Bo do tego służą. Bioceramika odpowiada za biologię. I naprawde, jak ktoś jest "doswiadczony" napewno bawi się w małą gąbke :)

Opublikowano
Jeżeli myślisz , że taką gąbkę czyści się pod bieżącą wodą to rzeczywiście
Kolego czytaj ze zrozumieniem
Natomiast tą gąbkę trzeba czyścić, w skutek czego pozbywamy się sporej ilości bakterii (lub praktycznie całości jak ktoś wyczyści ją pod bieżącą chlorowaną wodą)
jest słówko "lub" i nawias. Gdybyś zadał sobie trochę trudu i przejrzał historie forum zobaczyłbyś ilu młodych adeptów robiło taki błąd.

Widzisz chciałbym podyskutować o filtracji

Bakterie nitryfikacyjne to lenie i na podwojenie swojej liczby potrzebują ok 20 godzin (oczywiście zależy od warunków) a co za tym idzie trzeba się liczyć ze skokiem parametrów.
a ty masz tylko tyle do powiedzenia?
Ale jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie to odpowiednia gąbka wystarczy do filtrowania akwarium z pyszczakami.