Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że tematów tego typu jest na forum mnóstwo, ale proszę Was o opinie. Będę pomagał urządzać malawi o poj. 450 l. (150x60x50). Między innymi mam pomóc w doborze obsady. Akwa ma być dekoracyjne i kolorowe, więc wymyśliliśmy coś takiego:

1. metriaclima msobo magunga 1+4 lub ps. saulosi coral 1+4 - samiec niebiesko-granatowy, samica - pomarańczowa

2. labidochromis caeruleus 5 - żółte z czarnymi obrzeżami płetw

3. pseudotropheus acei 5 - niebieskie z żółtymi/złotawymi płetwami

4. melanochromis cyaneorhabdos 5 - niebiesko-granatowy.

Razem 20 ładogniejszych lub średnioagresywnych pyśków, które myślę, że da się rownież pogodzić pod względem diety.

Ja w akwa o poj. 180 l (100x40x45) mam podobny układ bez msobo i acei, ale moje akwa doglądam dziennie i gdyby się coś niedobrego działo, to od razu mogę zareagować, a tą 450-tkę będę oglądał raczej sporadycznie.

PS. W innych działach właśnie zakładam tematy dot. filtracji, oświetlenia itp. i tam także proszę o porady :)

Opublikowano
W takim akwarium można wpuścić 40-50 pyszczaków
Można i 100 ale po co. Powielasz poglądy kolegów albo tylko zmieniłeś nick i adres IP, po co?

Misiek zamiast Yello dałbym coś innego bardziej wszystkożernego.

Opublikowano

Ani 40 ani 50 pyszczaków tam nie będzie, tak jak pisałem będzie około 20 ryb. Coś bardziej wszystkożernego, czyli np. co? Mnie bardzo kusi, korci i nęci wpuszczenie do tego akwa metriaclima zebra chilumba maison reef, ale ponoć to potwór i nie do końca wiem jak wyglądają samice, a układ byłby pewnie 1+3-4.

Opublikowano

Misiek rozumiem że chcesz przenieść te które masz i dodać coś do tego?

Jeśli tak to zostaw yello szkoda ich oddawać na poniewierkę ;) a acei to nie demason i troszkę mięcha mu nie zaszkodzi.

Co do chilumby to kilka osób je ma w 150cm i pewnie się wypowiedzą.

Opublikowano

Nie przesadzajmy 20-25 doroslych pyskow na taki zbiornik to max chyba ze chameleo chodzilo ci o mlodziez to wtedy sie zgadzam,dorosle to haremy 1:5 w przypadku maingano pewnie cos 1:2 albo cos takiego;)ale mysle ze 4 gat. W zupelnosci wystarczy na pewno mozna gwarantowac ze bedzie zolto-niebiesko:)sory ze tak wolno pisze juz 3 odp poszly zanim to napisalem ale to tylko telefon;(

Opublikowano
W takim akwarium można wpuścić 40-50 pyszczaków .

4-5 gatunków po 10sztuk.

chyba 3cm do redukcji jak podrosną...

bo nie widzę w tym akwa takiej ilości dorosłych ryb w przedziale 10-16cm jeszcze dodatkowo wypuszczających młode...

ja w swoim 720 mam 44 młode ryby i jest optymalnie, ale jak podrosną to z pewnością zredukuję, bo to byłaby przesada ;) moim zdaniem

Naszczęscie kolega Misiek jest opanowany na tyle że uciął te dywagacje odgórnie liczbą 20 szt :P i chwała mu za to :lol:

--

ja bym tam zamiast wpuszczać maisona zwiększył układ jakiegoś dymorficznego gatunku do 3+5 np msobo lub saulosi coral

Opublikowano

Co ty gadasz makok Alojzy ma w swojej setce 30 czy tam 40 ryb jest spokoj I ani mysli o redukcji bo jest ladnie,kolorowo I ryby sie tra:):) hahahahahahahahaha