Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Chciałbym się Was poradzić czy dobrze mam filtrację ustawioną w akwa, zapodam rysunek coby lepiej zobrazować temat :

Patrząc na taflę wody od dołu ruch wody wygląda mniej więcej tak:

11076635072.JPG

Obecnie w akwa nie mam rybek, czekam na sauloski ale zastanawia mnie ta strefa w środku, czy nie będą tam zalegać brudy? Dodam że filtr zew to: JBL CP 900 a wew: Aquaszut Circulator 1100. WIelkość akwa to 112l

Zastanawiam się też nad wypełnieniem filtra zewnętrznego. Obecnie mam tak, od góry: kosz z gąbkami, drugi kosz z gąbkami oraz dwa kosze ceramiki. Myślę nad tym czy nie wypełnić filtra tak: zeolit, ceramika, ceramika, ceramika (na rurę ssącą mam nałożony prefiltr)

Proszę szanownych forumowiczów o podpowiedź :)

Opublikowano
zeolit, ceramika, ceramika, ceramika (na rurę ssącą mam nałożony prefiltr)
Tak zrób.

Jeśli chodzi o cyrkulację to sypnij odrobinę drobno pokruszonych płatków i zobaczysz gdzie trafią :)

Opublikowano

oki dzięki chłopaki :))

--

Jeszcze jedno pytanko...odnośnie kubełka: czy warto teraz jak mam 12maluchów saulosi wymienić 2 kosze gąbek na ceramike i zeolit? Dodam że w kuble mam już 2 kosze z ceramiką.

Opublikowano

Do czasu gdy ryby są młode to 2 kosze stykną, ale już niedługo przekonasz się, że to za mało... Mam 11sztuk i dopiero 3 pełne kosze w tym filtrze, spełniają swoją rolę...

Im wcześniej to zrobisz tym lepiej.