Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Taa najlepszy jest stelaż ......:D

Siwy dobrze radzi Postawienie czterech murków To wydatek kilkudziesięciu złotych

Srednio zdolny facet wymuruje i obrzuci Potem mogą być nawet w kolorze scian pokoju Do tego fajny blacik i jest naprawde estetycznie Chyba że ktoś woli w domu żelastwo Niby zabudować mozna Ale to także kosztuje

Sam będę już niedługo stawiał taki własnie postument

I jeszce jedno nie po to się stawia 1000 lit żeby za chwilę zmieniać miejsce akwarium ;)

heheh jak ktoś lubi mieć beton pod akwa... i brak miejsca :P

a stelaż najlepzy z "otwartych" - murek nie jest otwarty bo cegły/suporexy/whatever zajmuje dużo miejsca

Opublikowano

Dołącze się do tematu , bo przedemną podobny wybór.

Osobiście jestem tez za metalowym stelażem, zalet takiej konstrukcji, jak wymienili przedmówcy jest wiele - począwszy od ceny, wagi, stabilności.....

A ja chciałem spytac przy długości zbiornika 250cm ile najlepiej dać nóg i czy pod spodnią część stelażu (nogi)dobrze dać na całości płytę, tak jak na górze blat.

Opublikowano
A ja chciałem spytac przy długości zbiornika 250cm ile najlepiej dać nóg i czy pod spodnią część stelażu (nogi)dobrze dać na całości płytę, tak jak na górze blat.

Wszystko zalezy od wagi całości zbiornika (nie znam pozostałych wymiarów), od grubości profili i wymiarów, od tego czy walcowane na zimno czy ciepło (na zimno silniejsze), od tego ile i jakich "zastrzałów" (skośnych).

Jak przyjmiejsz odpowiednie profile to imho wystarczy 10 nóg - żeby mieć łatwiejszy dostęp.

Blatu pod absolutnie nie dawaj... wycieknie Ci 3 litry wody pod to i płyta z podłogą zgniją... wyjaśniam to na tym filmie (min 0:25):

Opublikowano
ja nie mam spawarki - spawanie z malowaniem podkładówką kosztowało 80zł

Heh, ja kupiłem spawarkę, żeby sobie pospawać ten stelaż ;-) droga nie była, raczej amatorska, ale dała rade - 400PLN, i w sumie nigdy nie spawałem, ojciec umie, wiec czuwał nad moją pracą :-)

Kątowniki ze złomu, kosztowały 50 PLN, no i moje 3 dni spawania... w sumie 4, bo pierwszy to wogóle nauka była i obycie ze spawarką..

Żeby kto nie pomyślał, że taki bogaty jestem, muszę jeszcze pospawać poręcze jakieś wkoło domu, wiec opłaciło się kupić spawarkę..

Opublikowano

I jeszce jedno nie po to się stawia 1000 lit żeby za chwilę zmieniać miejsce akwarium ;)

może niekoniecznie zmieniać, ale wiem z własnego doświadczenia że apetyt rośnie w miarę jedzenia i takie 1000L akwarium może po roku się znudzić, sam planuję baniak 2400L ale to w nowym domku