Jump to content

czy konieczny stelaż pod akwarium 1000l?

jedyneczka

Recommended Posts

Witaj na forum;)

Wraz z dekoracjami waga akwa będzie wynosiła przynajmniej 1,5tony co daje już pokaźny ciężar... Nie słyszałem o tym, aby ktoś do takiego zbiornika nie robił metalowego stelażu.

Ja pod swoim 540L baniakiem mam Stelaż z profila trójki na 8 nogach, a pod poprzednim 240L akwarium miałem z kątownika, ale nie polecam kątowników lepszy profil. W Twoim Baniaku 1000L to koniecznie spawaj stelaż bo zawsze to bezpieczniej noi jest wiele innych plusów tj: możliwość dowolnego wykończenia szafki z takiego stelaża, znacznie więcej miejsca wewnątrz szafki itp.

No... ta porada super:D nie bedę stropowi dodawać tonażu cegłami:rolleyes:

Musze poszukać fachowca , który zrobi stelaż i tyle.

Dziekuje serdecznie wszystkim za rady:p

porada jak porada pytałeś czy jest konieczny stelaż , więc odpowiedziałem ,że nie

ile tego "tanażu" będziesz mieć za 4 małe murki z ładnej np. cegiełki + blat

nie pisałeś ,że ma być lekkie

w wypadku zakładania baniaka 1000l + waga szkła + waga dekoracji to akurat dodatkowe 50 kilo nie robi wg. mnie różnicy , a jeśli tak się boisz o strop i przeraża Cię waga kilku cegieł lub bloczków ytong to proponuję mniejszy baniak np . 500l

porada jak porada pytałeś czy jest konieczny stelaż , więc odpowiedziałem ,że nie

ile tego "tanażu" będziesz mieć za 4 małe murki z ładnej np. cegiełki + blat

nie pisałeś ,że ma być lekkie

w wypadku zakładania baniaka 1000l + waga szkła + waga dekoracji to akurat dodatkowe 50 kilo nie robi wg. mnie różnicy , a jeśli tak się boisz o strop i przeraża Cię waga kilku cegieł lub bloczków ytong to proponuję mniejszy baniak np . 500l

skoro koledze nie pasuje twój pomysł murowania to nie wciskaj mu tego na siłe, a porady typu mniejszy zbiornik są wyjątkowo głupie skoro są inne rozwiązania mniej inwazyjne na budowę "podpory akwarium" niż murowanie w załóżmy pięknie wykończonym mieszkaniu. Pozatym koledze może się znudzić umiejscowienie baniaka i będzie chciał je przestawić co wtedy? kolejna podmurówka, rozbieranie starej, zupełnie bez sensu.

Jedyneczka proponuje artykuł o budowie akwarium 1300litrów, autor początkowo chciał postawić baniak na stelażu drewnianym i na szczęście w porę zmienił plany na stalowy. Polecam ten artykuł http://klub-malawi.pl/index.php/serwis/artykuy/diy-zrob-to-sam/285-jak-powstawa-moj-zbiornik-1300-litrow

Maxi1

nie wciskam na siłę , odpowiedziałem tylko w temacie

pierwszy raz ,że nie jest potrzebny stelaż, może być podmurówka

drugi raz ironicznie na ironiczną odpowiedź ze strony kolegi

i teraz po raz trzeci na Twoje zaczepianie , po co drążysz ???

ja zrozumiałem ,już że kol. nie chce podmurówki

koniec