Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

widzę, że na poprzedni Twoj post nikt nie odpowiedział, można było w tamtym jeszcze raz poprosić o radę. No nic, może wszyscy uznali, że masz szukać w poprzednich wątkach. Odpowiem tu, żeby można było później ten wątek łatwo wyszukać.

Miałem na samym początku włąśnie taki zestaw ryb w swoim akwarium. Poradzono mi wtedy, by podawać:

- oczlik (cyklop), jest bardzo drobny, dorosłym rybom średnio chce się łapać takie drobiny, ale młode bardzo lubią.

- artemia (larwy solowca), trochę większe od cyklopa, i małe i duże chętnie jedzą

- kryll, stosunkowo duże skorupiaki, raczej dla dorosłych ryb, chyba że poszatkujesz ;)

- wodzień, mniej wartościowy, ale też chętnie jedzony, podawaj najrzadziej

możesz dawać jeszcze dafnię (dla młodych) czy czarnego komara (jak z wodzieniem), jednak pierwsze 4 pozycje są myślę najlepsze. Dawaj mrożonki co ok. 3 dni.

Przed podaniem, wkladam kostki na sitko i zalewam ciepłą wodą, by wypłukać syf i drobinki i wrzucać tylko "treść" mrożonek.

Opublikowano

Zgadzam sie należy mrożone gotowce płukać przed zapodaniem. Ja podaję swoim rybkom mixa własnej produkcji groszek zielony-szpinak-krewetka jako przysmak dwa razy na tydzień. Swój produkt więc pewny 100 % a przygotowanie nie nastręcza problemów.