Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dieta jest w tym przypadku kwestią drugorzędną.

Chodzi przede wszystkim o to, że nikt Ci nie poleci do akwarium ryby, która nie występuje w naturze, a taką rybą jest A. Fire Fish. A jeśli chodzi o M. estherae to ona rośnie do dość sporych rozmiarów i z tego względu nie jest rekomendowana do akwarium o Twoich wymiarach. Choć jeśli Ci się bardzo podoba to ja osobiście bym spróbował utrzymać mały harem M. estherae w tym akwa, ale oczywiście jednogatunkowo. Choć zapewne wielu forumowiczów nie poleci Ci tej ryby do Twojego akwarium, właśnie ze względu na jej rozmiar.

Opublikowano

Czyli, żadna Aulonocara nie wchodzi w grę czy może saulosi.

a jak z łączeniem ryb roślinożernych z mięsożernymi? to chyba zły pomysł! che by było kolorowo i bitopowo. wiem ze fire fisz jest wyhodowana ale śliczna!

Opublikowano

No tak rzecz gustu ale jak ma się już pyszczki w akwa to jest inaczej! Ostatnio miałem je jakieś 10 lat temu i teraz chce do nich wrócić! Wtedy były trudno dostępne i miałem podstawowe yellow i demasoni, zresztą teraz w pewnych rejonach Naszej RP też nie jest zbyt łatwo dostać to co się chce. Dlatego też pytam i czytam. Znajduję dużo zaprzeczeń. Bo niby w jednej tabeli pysio jest wszystkożerny w w drugiej wegetarianin więc czytam dalej. Chce by było kolorowo, wesoło i w miarę bezpiecznie dla pysiów. Niech dzieciaki mają radochę po dostojnych skalarach, geopagusach itp. Zmieniam biotym na to co zawsze lubiałem więc jestem otwarty na propozycje obsady baniaka /120 cm troche blokuje nie!/

Opublikowano

Temat doboru obsady to temat rzeka. Przy akwarium o długości 120 cm "nie ma szału", ale można już w takim zbiorniku pokusić się o całkiem ciekawą i kolorową obsadę.

Na początek mam pytanie, czy zaglądałeś już może do wątku: http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html ?

Tutaj masz przykładowy link do wątku o Aulonocarach: http://forum.klub-malawi.pl/aulonocary-240-litrow-sens-t13318.html?highlight=aulonocara

Tylko musisz mieć na uwadze, że kolorowo na pewno nie będzie w przypadku wyboru aulon.

Jeśli zaś chodzi o dane w bazach ryb to niestety nie zawsze znajdują się w nich aktualne informacje. Ale jak wybierzesz konkretne gatunki, które Ci się podobają to napisz i wtedy będzie można coś doradzić :)

pozdrawiam

Opublikowano

Post Mortem czy Metraclimy /rozumiem że potocznie to pielęgnica zebra/ nie krzyżują Ci się. Czy Metraclima = Pseudotropheus no bo niby tak wynika z bazaryb./Chyba że sie myle/. Odpowiadając na pytanie - tak przeczytałem juz wcześniej oba watki, wiem ze aulonocara może mieć problemy - pytałem bo moze ktoś tak trzyma pyszczki! generalnie zostane chyba przy Mbuna bez No-Mbuna. Na pewno będę miał Metriaclima /parę/ koleżanka musi sie pozbyć bo ma 2 pary + 3 wolne samiczki nie wie tylko jakie a ja nie mam możliwości sprawdzenia tego przed ich przywózką /chyba mówiła że sa rdzawe to chyba red/. I tak sobie myślę że do tego wpuszczę:

labidochromis caeruleus - 8 szt -/yellow/

pseudotropheus socolofi - 8 szt - /blu/

+

nic więcej /chyba/ mam ochotę na coś czerwonego:) .

czy w Mbuna są korzenie?:confused:

Opublikowano

Mbuna. Na pewno będę miał Metriaclima /parę/ koleżanka musi sie pozbyć bo ma 2 pary + 3 wolne samiczki nie wie tylko jakie a ja nie mam możliwości sprawdzenia tego przed ich przywózką /chyba mówiła że sa rdzawe to chyba red

Jeśli to są rdzawe to najprawdopodobniiej iodotropheus sprengerae a nie metriaclima red-red,chyba że koleżanka coś pokręciła. :)

Opublikowano

Na twoim miejscu lepiej bym się upewnił bo różnica pomiędzy tymi dwoma gatunkami jest kolosalna a rdzawe nie wszystkim sie podobają, po co masz być rozczarowany.Może ci chyba przesłać fotkę przez internet bądź telefonicznie.