Skocz do zawartości

Parametry wody w moim akwa, czy są OK?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzymam kciuki w temacie nałogu. Kolego Majkel2000, odpowiedzi udzielono już na samym początku:

slawek gorol - Bez analizy skoków no2 nie jesteśmy w stanie stwierdzić co i jak.

Koniecznie zakup kropelkowy test na No2.

Perez666 - To dobrze nie wróży, wygląda jakby cykl azotowy się nie ustabilizował.

Opublikowano
Nie chodzi mi o czyjeś argumenty, może ktoś jest równie mocno poddenerwowany jak ja (bo od świąt rzuca palenie np).

Zadałem przecież kilka prostych pytań, na które chciałem zdobyć odpowiedź, najpierw rozbroiło mnie to, że bez podania stanu no2 nie możecie nic doradzić, to tak, jakby nie dało się wymienić jednego koła w samochodzie, bez zdjęcia WSZYSTKICH!

Zapytałem o to, czy parametry są ok. TE PODANE, nie te których nie znam. CZY KTOKOLWIEK POTRAFI NA TO ODPOWIEDZIEĆ?? Odsyłam do pierwszego postu.

Zrobiło się w tym temacie źle, żeby nie powiedzieć bardzo źle, zamiast spróbować pomóc, wymądrzacie sie przez siebie, a nie umiecie odpowiedzieć na pierwsze pytanie, które zadałem, jak chcecie się bić o racje, to do sejmu!!

Albo inny temat załóżcie, taki np: KTO MA RACJE.

parametry wody miałbyś ok, gdyby nie informacja że Twoje akwa ma dopiero kilka tygodni - w takim wypadku każda normalna osoba zapyta o no2, bo ten parametr nie musi być w takim wypadku wcale ustabilizowany

ph,kh,gh masz w normie...

w no3 nie dowierzam z uwagi na młody baniak...

za to obsadę masz do d... tzn nie do tego baniaka... niedobraną w żaden rozsądny sposób, słowem beznadzieja - pozbawiasz się tego co w hodowli tych ryb jest najfajniejsze, ale to Twoja sprawa

a kolega chamaeleo powinien się uspokoić - w piątym poście nie wypada wyzywać kogokolwiek z historią tysięcy postów - zwyczajne buractwo kolego - kariery tu nie zrobisz ;)

Opublikowano
parametry wody miałbyś ok, gdyby nie informacja że Twoje akwa ma dopiero kilka tygodni - w takim wypadku każda normalna osoba zapyta o no2, bo ten parametr nie musi być w takim wypadku wcale ustabilizowany

ph,kh,gh masz w normie...

w no3 nie dowierzam z uwagi na młody baniak...

za to obsadę masz do d... tzn nie do tego baniaka... niedobraną w żaden rozsądny sposób, słowem beznadzieja - pozbawiasz się tego co w hodowli tych ryb jest najfajniejsze, ale to Twoja sprawa

a kolega chamaeleo powinien się uspokoić - w piątym poście nie wypada wyzywać kogokolwiek z historią tysięcy postów - zwyczajne buractwo kolego - kariery tu nie zrobisz ;)

Co z tego że niektórzy napisali kilka tysięcy postów , jeżeli większość jest na niskim poziomie ( np. " ochotka nie występuje w jeziorze Malawi " .)

Jeżeli ktoś oglądał "Lake Malawi&Tanganyika Cichlids Mutant Planet " to wie , że mam rację .

W tym filmie jest dobrze wyjaśnione o występowaniu ochotki w malawi itp.

Taki argument wystarczy .

W BTN na stronie 30 rys 1 .

Wiecie co to jest ?

Jeżeli tak to tego tematu nie powinno być .

Opublikowano

Są to przedstawiciele grupy muchówek,ale na pewno nie ochotka.

W tej samej książce 5 stron dalej masz napisane dlaczego nie wolno podawać ochotki(to co wcześniej napisałem).

Opublikowano
Są to przedstawiciele grupy muchówek,ale na pewno nie ochotka.

W tej samej książce 5 stron dalej masz napisane dlaczego nie wolno podawać ochotki(to co wcześniej napisałem).

Akurat ochotka .

Ochotka to naturalny pokarm wielu pyszczaków w jeziorze Malawi .

Wodzień to jedna z najlepszych mrożonek dla pyszczaków.

Możesz nie podawać rybom ochotki i to pisać na forum , ale nie takie rzeczy , że ochotka nie występuje w jeziorze Malawi bo to nie jest prawdziwe .

Natomiast w BTN jest napisane o filtracji 400l akwarium przy pompie 1200l/h i gąbce 10x10x45h .

Zgadzasz się z tym ? Według mnie taka filtracja jest wystarczająca , ale z tego co czytam na forum macie inne zdanie w tym temacie .

Więc niech każdy ma swoje zdanie w temacie : "czy karmić pyszczaki ochotką i wodzieniem " .

Ale ochotka występuje w jeziorze Malawi i w tym temacie nie masz racji.

Opublikowano
Jeżeli ktoś oglądał "Lake Malawi&Tanganyika Cichlids Mutant Planet "

Szczegóły, minuta filmu. A na dodatek spójrz na swój sposób pisania, perez ładnie pokazuje nam, wyjaśnia, a ty tylko "jest" "akurat jest" "mam racje" "ty nie masz racji" "nie znasz się" "nie pisz" itp.

Według mnie taka filtracja jest wystarczająca

Jeśli zrobiłeś testy na nh3, no2 i jest ono niewykrywalne, kupy Ci nie przeszkadzają, to czemu mamy się nie zgadzać ?

Proponuje wydzielić nowy temat o wystepowaniu ochotki w malawi :)

Opublikowano

Ochotkowatych jest ok.2000 gatunków i możemy je spotkać niemal nad wszystkimi.zbiornikami wodnymi.Jednak na bank nie znajdziesz nad j.Malawi ochotki którą karmisz swoje ryby, bo ta występuje tylko w kwaśnych wodach tak jak wodzień.Tak trudno to zrozumieć?Chyba że masz dostawę larw muszek prosto z jeziora Malawi :D

A to że robisz swoim rybom krzywdę karmiąc ochotką, nie uprawnia cię by zachęcać akwarystów aby robili tak samo.

Opublikowano
Ochotkowatych jest ok.2000 gatunków i możemy je spotkać niemal nad wszystkimi.zbiornikami wodnymi.Jednak na bank nie znajdziesz nad j.Malawi ochotki którą karmisz swoje ryby, bo ta występuje tylko w kwaśnych wodach tak jak wodzień.Tak trudno to zrozumieć?Chyba że masz dostawę larw muszek prosto z jeziora Malawi :D

A to że robisz swoim rybom krzywdę karmiąc ochotką, nie uprawnia cię by zachęcać akwarystów aby robili tak samo.

Szkoda czasu na dyskusje z tobą .

Opublikowano

To co sie roji nad malawi to Chaoboris edulis (Chaoborus edulis)

I jest to owad z rodziny w wodzieniowatych.

Ochotka nie wystepuje w malawi.

Dziękuję dobranoc. Koniec imprezy

btw. To że ochotki sie nie podaje to wiedzą wszyscy bo to syf, ale co do wodzienia to polemizowałbym.

Opublikowano
Szkoda czasu na dyskusje z tobą .

to przestań - bo narazie to Twój poziom jest żenująco niski

podałeś przykład jakiegoś filmu i jesteś zadowolony :D

bo w Twojej opinii to wystarczy żeby nas przekonać :lol:

trolem mi zalatuje i tyle

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
    • Moje już ma 9 lat, nadal bez problemu, jedynie rys więcej Wysłane z mojego Pixel 6 Pro przy użyciu Tapatalka
    • Spoina raczej na wykończeniu. Skłaniałbym się ku zmianie zbiornika, zwłaszcza że to kontrowersyjny Wromak Przyklejać się nie opłaca.
    • Mniej niż 18 , tak naprawdę bałbym się zalewać już to akwarium.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.