Skocz do zawartości

Parametry wody w moim akwa, czy są OK?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzymam kciuki w temacie nałogu. Kolego Majkel2000, odpowiedzi udzielono już na samym początku:

slawek gorol - Bez analizy skoków no2 nie jesteśmy w stanie stwierdzić co i jak.

Koniecznie zakup kropelkowy test na No2.

Perez666 - To dobrze nie wróży, wygląda jakby cykl azotowy się nie ustabilizował.

Opublikowano
Nie chodzi mi o czyjeś argumenty, może ktoś jest równie mocno poddenerwowany jak ja (bo od świąt rzuca palenie np).

Zadałem przecież kilka prostych pytań, na które chciałem zdobyć odpowiedź, najpierw rozbroiło mnie to, że bez podania stanu no2 nie możecie nic doradzić, to tak, jakby nie dało się wymienić jednego koła w samochodzie, bez zdjęcia WSZYSTKICH!

Zapytałem o to, czy parametry są ok. TE PODANE, nie te których nie znam. CZY KTOKOLWIEK POTRAFI NA TO ODPOWIEDZIEĆ?? Odsyłam do pierwszego postu.

Zrobiło się w tym temacie źle, żeby nie powiedzieć bardzo źle, zamiast spróbować pomóc, wymądrzacie sie przez siebie, a nie umiecie odpowiedzieć na pierwsze pytanie, które zadałem, jak chcecie się bić o racje, to do sejmu!!

Albo inny temat załóżcie, taki np: KTO MA RACJE.

parametry wody miałbyś ok, gdyby nie informacja że Twoje akwa ma dopiero kilka tygodni - w takim wypadku każda normalna osoba zapyta o no2, bo ten parametr nie musi być w takim wypadku wcale ustabilizowany

ph,kh,gh masz w normie...

w no3 nie dowierzam z uwagi na młody baniak...

za to obsadę masz do d... tzn nie do tego baniaka... niedobraną w żaden rozsądny sposób, słowem beznadzieja - pozbawiasz się tego co w hodowli tych ryb jest najfajniejsze, ale to Twoja sprawa

a kolega chamaeleo powinien się uspokoić - w piątym poście nie wypada wyzywać kogokolwiek z historią tysięcy postów - zwyczajne buractwo kolego - kariery tu nie zrobisz ;)

Opublikowano
parametry wody miałbyś ok, gdyby nie informacja że Twoje akwa ma dopiero kilka tygodni - w takim wypadku każda normalna osoba zapyta o no2, bo ten parametr nie musi być w takim wypadku wcale ustabilizowany

ph,kh,gh masz w normie...

w no3 nie dowierzam z uwagi na młody baniak...

za to obsadę masz do d... tzn nie do tego baniaka... niedobraną w żaden rozsądny sposób, słowem beznadzieja - pozbawiasz się tego co w hodowli tych ryb jest najfajniejsze, ale to Twoja sprawa

a kolega chamaeleo powinien się uspokoić - w piątym poście nie wypada wyzywać kogokolwiek z historią tysięcy postów - zwyczajne buractwo kolego - kariery tu nie zrobisz ;)

Co z tego że niektórzy napisali kilka tysięcy postów , jeżeli większość jest na niskim poziomie ( np. " ochotka nie występuje w jeziorze Malawi " .)

Jeżeli ktoś oglądał "Lake Malawi&Tanganyika Cichlids Mutant Planet " to wie , że mam rację .

W tym filmie jest dobrze wyjaśnione o występowaniu ochotki w malawi itp.

Taki argument wystarczy .

W BTN na stronie 30 rys 1 .

Wiecie co to jest ?

Jeżeli tak to tego tematu nie powinno być .

Opublikowano

Są to przedstawiciele grupy muchówek,ale na pewno nie ochotka.

W tej samej książce 5 stron dalej masz napisane dlaczego nie wolno podawać ochotki(to co wcześniej napisałem).

Opublikowano
Są to przedstawiciele grupy muchówek,ale na pewno nie ochotka.

W tej samej książce 5 stron dalej masz napisane dlaczego nie wolno podawać ochotki(to co wcześniej napisałem).

Akurat ochotka .

Ochotka to naturalny pokarm wielu pyszczaków w jeziorze Malawi .

Wodzień to jedna z najlepszych mrożonek dla pyszczaków.

Możesz nie podawać rybom ochotki i to pisać na forum , ale nie takie rzeczy , że ochotka nie występuje w jeziorze Malawi bo to nie jest prawdziwe .

Natomiast w BTN jest napisane o filtracji 400l akwarium przy pompie 1200l/h i gąbce 10x10x45h .

Zgadzasz się z tym ? Według mnie taka filtracja jest wystarczająca , ale z tego co czytam na forum macie inne zdanie w tym temacie .

Więc niech każdy ma swoje zdanie w temacie : "czy karmić pyszczaki ochotką i wodzieniem " .

Ale ochotka występuje w jeziorze Malawi i w tym temacie nie masz racji.

Opublikowano
Jeżeli ktoś oglądał "Lake Malawi&Tanganyika Cichlids Mutant Planet "

Szczegóły, minuta filmu. A na dodatek spójrz na swój sposób pisania, perez ładnie pokazuje nam, wyjaśnia, a ty tylko "jest" "akurat jest" "mam racje" "ty nie masz racji" "nie znasz się" "nie pisz" itp.

Według mnie taka filtracja jest wystarczająca

Jeśli zrobiłeś testy na nh3, no2 i jest ono niewykrywalne, kupy Ci nie przeszkadzają, to czemu mamy się nie zgadzać ?

Proponuje wydzielić nowy temat o wystepowaniu ochotki w malawi :)

Opublikowano

Ochotkowatych jest ok.2000 gatunków i możemy je spotkać niemal nad wszystkimi.zbiornikami wodnymi.Jednak na bank nie znajdziesz nad j.Malawi ochotki którą karmisz swoje ryby, bo ta występuje tylko w kwaśnych wodach tak jak wodzień.Tak trudno to zrozumieć?Chyba że masz dostawę larw muszek prosto z jeziora Malawi :D

A to że robisz swoim rybom krzywdę karmiąc ochotką, nie uprawnia cię by zachęcać akwarystów aby robili tak samo.

Opublikowano
Ochotkowatych jest ok.2000 gatunków i możemy je spotkać niemal nad wszystkimi.zbiornikami wodnymi.Jednak na bank nie znajdziesz nad j.Malawi ochotki którą karmisz swoje ryby, bo ta występuje tylko w kwaśnych wodach tak jak wodzień.Tak trudno to zrozumieć?Chyba że masz dostawę larw muszek prosto z jeziora Malawi :D

A to że robisz swoim rybom krzywdę karmiąc ochotką, nie uprawnia cię by zachęcać akwarystów aby robili tak samo.

Szkoda czasu na dyskusje z tobą .

Opublikowano

To co sie roji nad malawi to Chaoboris edulis (Chaoborus edulis)

I jest to owad z rodziny w wodzieniowatych.

Ochotka nie wystepuje w malawi.

Dziękuję dobranoc. Koniec imprezy

btw. To że ochotki sie nie podaje to wiedzą wszyscy bo to syf, ale co do wodzienia to polemizowałbym.

Opublikowano
Szkoda czasu na dyskusje z tobą .

to przestań - bo narazie to Twój poziom jest żenująco niski

podałeś przykład jakiegoś filmu i jesteś zadowolony :D

bo w Twojej opinii to wystarczy żeby nas przekonać :lol:

trolem mi zalatuje i tyle

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.