Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam akwarium 260x60x60 cm, 2 kominy na końcach z prefiltrami, sump o wymiarach 105x40x40. Ma 5 komór. W ostatniej pompa 3000 l/h.

Zakładam w nim malawi.

Jakie sugerujecie wkłady do filtra i w jakiej kolejności? Czytałem, że stosuje się grys/żwir koralowy. Jaką ilość zastosować w moim akwarium?

Czy potrzebny jeszcze mały mechanik w środku?

Jaka barwa oświetlenia? Ile minimum/optimum? Mam 2 belki na świetlówki T8 120 cm czyli 36Wx4.

Jakie kamienie można zastosować oprócz wapieni i piaskowców?

Opublikowano
Jakie sugerujecie wkłady do filtra i w jakiej kolejności?

Na pewno musisz mieć złoże bio, więc ceramika.

Czytałem, że stosuje się grys/żwir koralowy.

Tak.Dla utrzymywania pH na odpowiednim poziomie.

Jaka barwa oświetlenia? Ile minimum/optimum?

Większość z nas stosuje oświetlenie o barwach w przedziale 8800K-15000K.

A ilość światła zależy od ciebie, jedni wolą ciemniejsze, drudzy bardzo jasne wręcz prześwietlone(ja wolę ciemniejsze ;) )

Jakie kamienie można zastosować oprócz wapieni i piaskowców?

Serpentynit, otoczaki...łupki(tych ostatnich nie polecam).

Opublikowano

Mam jeszcze pytanko, już bardzo konkretne, co do złóż w sumpie. Ma on wymiary 105x40x40 czyli ok 170 l brutto.

Komory mają po kolei 15x35hx40, 17x35hx40, 22x35hx40, 15x35hx40 oraz 31x35hx40. Te 35h to orientacyjnie, aby podać ich objętości. Największa to komora pompy i robi za rezerwę. Gdy nie ma prądu nadmiar wody spływa z akwarium i rur do niej i dzięki temu nic się nie rozlewa czy wylewa :)

Myślę zrobić tak

I komora - 21 L gąbka

II komora - 24 L biobale

III komora - 30 L grys koralowy o dużej granulacji 10-20 lub 15-25mm

IV komora - 21 L bioceramika

Czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Czy sugerujecie zmianę kolejności ułożenia mediów w sumpie?

Opublikowano
Mam jeszcze pytanko, już bardzo konkretne, co do złóż w sumpie. Ma on wymiary 105x40x40 czyli ok 170 l brutto.

Komory mają po kolei 15x35hx40, 17x35hx40, 22x35hx40, 15x35hx40 oraz 31x35hx40. Te 35h to orientacyjnie, aby podać ich objętości. Największa to komora pompy i robi za rezerwę. Gdy nie ma prądu nadmiar wody spływa z akwarium i rur do niej i dzięki temu nic się nie rozlewa czy wylewa :)

Myślę zrobić tak

I komora - 21 L gąbka

II komora - 24 L biobale

III komora - 30 L grys koralowy o dużej granulacji 10-20 lub 15-25mm

IV komora - 21 L bioceramika

Czy takie rozwiązanie się sprawdzi? Czy sugerujecie zmianę kolejności ułożenia mediów w sumpie?

na początku wkład mechaniczny

później to już jak chcesz... naprawdę nie ma różnicy kolejność

Opublikowano

Ładny będzie baniak, planujesz jakiś osprzęt w sumpie? Obsada mbuna czy nie-mbuna? Co planujesz na mechanika?

Opublikowano

Opis obsady jest tutaj

http://forum.klub-malawi.pl/pierwsze-akwarium-malawi-podstaw-t18502.html

Zobaczymy co dostanę w sklepie.

W sumpie sama pompa. Za mechanika robią przede wszystkim gąbki na rurach spustowych w kominach i w 1 komorze sumpa.

Jeśli będzie mało to kupie jakiś filtr wewnętrzny lub mały kubełek.

Na razie się to sprawdza przy zbrojnikach (gibusie i pleco, mające po 30-40 cm, które chcę sprzedać lub zamienić na art. do malawi) oraz skalarach i hokejówkach (już sprzedane) :)

Opublikowano

Przemku w tym wątku nikt o tym akurat nie pisał, ale sam mam podobnego sumpa, dodatkowo szklarz dorobił mi pokrywy szklane do niego. Samo akwarium również ma pokrywy szklane i nawet latem przy upałach parowanie mam tak znikome, że nigdy jeszcze nie musiałem dolewać wody, z powodu jej parowania. Tylko standardowe podmianki :)

Opublikowano
Ktoś tu pisał o parowaniu wody i zmniejszającym się poziomie wody w komorze pompy

Stosując taki układ przegród Nigdy nie mam z tym problemu Wszystko krąży wysmienicie

4a8f7bb671e69994gen.jpg

Przemek co kto lubi, ja np wolę mieć stały poziom w pierwszych przegrodach, bo w drugiej mam biologię na bazie FBFa o konstrukcji podobnej do odpieniacza z morskich, w trzeciej zapasową komorę na np narybek/raka/whatever. Natomiast komorę pompy mam odpowiednio większą...

Dodatkowo zaplanowane mam zainstalowanie stałej podmiany wody, więc problem mnie przestanie dotyczyć. I to ja pisałem, ale nie w tym wątku.

Natomiast Ciebie zapytam - to są przegrody góra dół które pokazujesz?

Jeśli tak to jak tam nie paruje woda tylko z komory pompy i przedostatniej komory (bo widzę że przelew między nimi jest dołem)? No chyba że nie ma silikonu pod przegrodami i zwyczajnie przesiąka ;)

Mógłbyś przybliżyć?