makok Opublikowano 25 Grudnia 2011 #11 Opublikowano 25 Grudnia 2011 małe demasony są... są małe = samiec 8cm w tym akwa to byłby interesujący eksperyment i to niekoniecznie skazany na porażkę
aarset Opublikowano 25 Grudnia 2011 #12 Opublikowano 25 Grudnia 2011 małe demasony są małe = samiec 8cm w tym akwa to byłby interesujący eksperyment, ale niekoniecznie skazany na porażkę Po kilku latach obserwacji tych ryb z całą pewnością mogę powiedzieć, że nigdy nie wpuściłbym ich do takiego zbiornika.
SNCF Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor #13 Opublikowano 6 Stycznia 2012 dobre znalazlem http://allegro.pl/pyszczak-pyszczaki-psudotropheus-saulosi-wroclaw-i2035584888.html sprzedajacy pisze ze ma nadwyzke i osprzeda mlode mieszka blisko mnie ale w akwa ma kokosy a czytam na forum ze to źle
SNCF Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor #14 Opublikowano 10 Stycznia 2012 czy moglbym sprobowac z Ps.saulosi 1+4 + http://allegro.pl/pyszczaki-aulonocara-maylandi-u-apisto-wysylka-i2025925078.html ?
Perez666 Opublikowano 10 Stycznia 2012 #15 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Nie, to akwa niebardzo nadaje się dla saulosi a co dopiero dla aulony...
SNCF Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor #16 Opublikowano 11 Stycznia 2012 czy przy samym saulosi lepiej kupic mlode po 4szt od roznych sprzedawcow by byly innej krwi czy od jednego 8szt ? i pozniej poczekac na wybarwienie i pozostawic 1/4 ? tak nalezy? --- a czy jest jakakolwiek możliwość innego gatunku jeszcze dla różnorodnej kolorystyki? saulosi + innego ubarwienia
zdrowy_zab Opublikowano 11 Stycznia 2012 #17 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Heh, 85x40 to dość małe akwa, myślę, ze nawet dla saulosi za małe. Tak więc o 2 gatunkach nie ma nawet mowy.
Post_Mortem Opublikowano 11 Stycznia 2012 #18 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Ja bym zakupił u jednego hodowcy rybki i obserwował co się będzie działo, gdy podrosną. Trudno w chwili obecnej przewidzieć, czy docelową obsadę w Twoim przypadku będzie stanowił 1 samiec i 4 samice. Tak jak w swoim poście sugerował Perez666 "między wierszami": jeden gatunek to maks w takim akwarium i jeśli już to P. saulosi. Zwróć uwagę, że wygląd samic przy akwariach jednogatunkowych ma duże znaczenie, a P. saulosi to optymalny wybór w przypadku takiego zbiornika jakim dysponujesz, więc myślę, że nie ma co kombinować. Wprawdzie znam osobę, która w akwarium o wymiarach bardzo zbliżonych do Twojego z sukcesem "utrzymuje" harem w układzie 1/3 Metriaclima livingstonii, ale samice tego gatunku w porównaniu do samic P. saulosi - kolokwialnie mówiąc - są brzydkie, jeśli tak nieładne można pisać o rybkach pozdrawiam
nabe Opublikowano 11 Stycznia 2012 #19 Opublikowano 11 Stycznia 2012 ale w akwa ma kokosy a czytam na forum ze to źle Źle czy dobrze.. nijak to. Łupina nie wpłynie jakos znacząco na parametry wody a myślę że jej obecność nie naruszy ci pH. Inna sprawa - kokosy są z innej bajki, jeśli to ważne dla biotopowych purystów.
SNCF Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor #20 Opublikowano 19 Stycznia 2012 czy mozna dodac dla urozmaicenia, a z racji nieduzego zbiornika 1szt innego gatunku ?
Rekomendowane odpowiedzi