Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
małe demasony są małe = samiec 8cm

w tym akwa to byłby interesujący eksperyment, ale niekoniecznie skazany na porażkę ;)

Po kilku latach obserwacji tych ryb z całą pewnością mogę powiedzieć, że nigdy nie wpuściłbym ich do takiego zbiornika.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

czy przy samym saulosi

lepiej kupic mlode po 4szt od roznych sprzedawcow

by byly innej krwi

czy od jednego 8szt ?

i pozniej poczekac na wybarwienie i pozostawic 1/4 ?

tak nalezy?

---

a czy jest jakakolwiek możliwość innego gatunku jeszcze dla różnorodnej kolorystyki?

saulosi + innego ubarwienia

Opublikowano

Ja bym zakupił u jednego hodowcy rybki i obserwował co się będzie działo, gdy podrosną. Trudno w chwili obecnej przewidzieć, czy docelową obsadę w Twoim przypadku będzie stanowił 1 samiec i 4 samice.

Tak jak w swoim poście sugerował Perez666 "między wierszami": jeden gatunek to maks w takim akwarium i jeśli już to P. saulosi.

Zwróć uwagę, że wygląd samic przy akwariach jednogatunkowych ma duże znaczenie, a P. saulosi to optymalny wybór w przypadku takiego zbiornika jakim dysponujesz, więc myślę, że nie ma co kombinować.

Wprawdzie znam osobę, która w akwarium o wymiarach bardzo zbliżonych do Twojego z sukcesem "utrzymuje" harem w układzie 1/3 Metriaclima livingstonii, ale samice tego gatunku w porównaniu do samic P. saulosi - kolokwialnie mówiąc - są brzydkie, jeśli tak nieładne można pisać o rybkach ;)

pozdrawiam

Opublikowano
ale w akwa ma kokosy a czytam na forum ze to źle

Źle czy dobrze.. nijak to. Łupina nie wpłynie jakos znacząco na parametry wody a myślę że jej obecność nie naruszy ci pH. Inna sprawa - kokosy są z innej bajki, jeśli to ważne dla biotopowych purystów.