Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Guten Tag!

Odgrzewam kotlet.

akwa 200x70x60.

komin czy (15x15 nie wystarczy?) :

15x20x55 = 16,5l

ponad grzebieniem:

200x70x1 = 14l(zgadza się 14l a nie 140l)

Sump będzie zrobiony z akwa 270l.

120x45x50(h). Wysokość niezbyt, ale trudno.

Orientacyjna długość poszczególnych komór (cm):

20 (I) - 40 (II 2x20) - 20 (III) - 40 (IV)

Wysokość ścianek pomiędzy komorami 40cm.

Z komory I do II będzie przepływ górny (15cm szerokości spływu, wysokość 35h przeciwległa strona wobec "zakrętu"), dalej już boczny. Szerokość szczelin będzie 5cm (z II do III) oraz 10 (z III do IV).

W komorze IV planuje wygospodarować komin 10x10cm, do którego woda wpływa od dołu. Będzie to komórka dla sond pod stałą podmianę wody. Może inaczej?

Dalej chcę zbudować prefiltr:

42x30x30(h). Będzie posiadał 2 komory (dzielony poziomo): 10cm i 20cm. W pierwszej (10cm) będzie czyszczenie mechaniczne. Z nakrywy będą 2 wloty wody z akwa. Filtr ten, przedzielony będzie płytą z plexi w której wywierce otwory w kratownicy co 1cm. Woda będzie skapywać na biobale w niższej przegrodzie. Na 10cm będzie pochylony spad, żeby wpasować się szerokością w I komorę w sumpie. Pomysł wziął się stąd:

Dlaczego chcę to zrobić? Bo mogę! Sump będzie stać w piwnicy i chcę wykorzystać grawitację i przestrzeń pionową. Sprawdzi się to? Czy warto się zastanawiać nad zamontowaniem teraz odpływu do np denitratora?

Pompę już wymieniłem. Makoka wątpliwości nad wydajnością 25-40 przy h=3 dała mi do myślenia.

Pozdrawiam!