Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Od paru dni jestem posiadaczem akwarium 112l z rybkami-pyszczaki Saulosi - jeden samiec i 5 chyba samic(chociaż jedna zaczyna trochę ciemnieć)

Na razie filtracja to Aquaszut N750 plus duża gąbka.

Zastanawiam się nad filtrem zewnętrznym biologicznym,ze względu na cenę w grę wchodzą dwa modele:

HW-303A

1400l/h pojemność 14,5l ,podnoszenie słupa wody do 2m. cena 164 zł.Zużycie energii 34W

i

HW-302A

1000l/h pojemność około 10l ,podnoszenie słupa wody do 1,4m cena 105 zł.Zużycie energii 18W

A zastanawiam się dlatego,ponieważ w planach mam akwarium 375l i nie wiem,czy w takim dużym akwarium jako filtr biologiczny wystarczyłby HW-302A.Pobiera on prawie 2x mniej prądu od HW-303A ,stąd ten dylemat :)

Te 60 zł różnicy nie jest aż tak istotne.

Przy okazji-czym najlepiej wypełnić 3 koszyczki,które są w tych filtrach i czy stosować prefiltr?

Opublikowano

Jak chcesz zmienić akwarium na 375l to weź 303, do koszy ceramika lub grys koralowy. Ja mam 2xceramika i 1xzeolit, ale zastanawiam się przy czyszczeniu wymienić zeolit na ceramikę. Nie posiadam prefiltra ale niektórzy radzą dać gąbkę na rurę zasysającą.

Opublikowano

witam

mam model HW 302 -1000l/h - dedykowany niby do 250l ( i tak dobieramy pod obsadę), co mogę napisać o nim ,kubeł ma pojemny, weszła mi cała ceramika z fluvala 404 dedykowanego do 400 litrowego baniaka i jeszcze ciut , jeśli boisz się o spadek przepływu i 50 plnów nie robi Ci różnicy to bierz 303

choć moim zdaniem 302 też byłby wystarczający

do wymuszenia ruchu wody i tak dasz jakieś mocniejsze "cuś" wewnętrznego

Opublikowano

U mnie wypływ z tego kubełka jest zakończony końcówą z rurki plastikowej 1/2cala,jest ona spłaszczona i powiem szczerze nie ma szaleństwa.W 112 l powinno to ładnie ruszyć taflę wody na całej długości akwa.

Opublikowano

eh, jeszcze troche, a będziecie polecać FX5 do 200l? przecież te filtry zrobią gigantyczną pralkę.

Może jeszcze zaproponujmy włożenie tam falownika i warunki pod pstrąga jak się patrzy....

Do 112l osobiście dałbym Jbla e900 (mimo nazwy ma on przepływ 450l/h).

I tak może się okazać duży....

Opublikowano
eh, jeszcze troche, a będziecie polecać FX5 do 200l? przecież te filtry zrobią gigantyczną pralkę.

Może jeszcze zaproponujmy włożenie tam falownika i warunki pod pstrąga jak się patrzy....

Panowie a czy aby 303 nie zrobi mu lekkiej zadymy w 112l, bo z tego co kojarzę to te filtry nie mają regulacji przepływu?

panowie filtr ma być na razie do 112 litrów potem kol. chce się przesiąść na 375 , napisał to wyraźnie w swoim poście , widocznie nie doczytaliście

dla tych co mają filtry z serii HW 30... a nie wiedzą i dla tych co nie mają tych filtrów napiszę ,że posiadają one regulację przepływu

co do FXsa i falowników ja ich nie proponowałem , a wyżej wymienione filtry HW zapełnione grysem koralowym lub ceramiką na bank zrobią mniejszą pralkę w baniaku 112 litrów , niż proponowane przez niektórych głowice wew. o przepływie 2000 l/h w akwa 200-240 "liter"

pozdrowił;)

Opublikowano

Dzięki za opinie.Te filtry mają podobno regulację przepływu-zaworek więc nie powinno być efektu pralki.

Siwy1973-w jakim akwarium działa u Ciebie ten filtr?

A co sądzicie o żwirze koralowym do filtra?Podwyższa on Ph wody?Jaka granulacja jest dobra do filtra?

http://reefshop.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=1006_1026&products_id=5656&zenid=2c5212807dd4dee67265929debee0618

U mnie wynosi ono wg wodociągów 7,6 +/- 0,2

Opublikowano

mam dwa takie kubły w baniaku 500 litrowym - 200x50x50 nie jest to jedyna filtracja , ponieważ mam nadbagaż tropheusów ,które czekają na przesiadkę do większego zbiornika po nowym roku

w nowym baniaku też będą filtrować ww kubełki + reszta ( chcę mieć dojrzałe filtry do przesiadki)

ja mam je cale zasypane grysem koralowym

pozdrowił ;-)