Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A spytaj, czy miał doczynienia z innymi :P

Naprawde, chinczyki dorównują eheimowi. I wolałbym te 200zł przeznaczyć na ryby czy hqi :)

Hmmmmm z tym dorównywaniem to się może tak nie rozpędzaj :) . Osobiście nie mogłbym spać mając chińczyka w domu. IMO warto dać lekko więcej i kupić JBL. Pewnie, że Eheim kosztuje bo to marka ale jak się poszuka to coś można wyhaczyć np. taki 2213 http://www.zooplus.pl/shop/rybki/filtry_pompy_akwaryjne/filtr_zewnetrzny/eheim/31155 cena 199 zł a do tego - 10%....

Opublikowano
Pewnie, że Eheim kosztuje bo to marka ale jak się poszuka to coś można wyhaczyć np. taki 2213 http://www.zooplus.pl/shop/rybki/filtry_pompy_akwaryjne/filtr_zewnetrzny/eheim/31155 cena 199 zł a do tego - 10%....

Tylko, że do tego eheima jeszcze musisz kolego doliczyć zawory, które też trochę kosztują (zwłaszcza Eheim'a). Chyba, że będziesz kompletował filtr np. częściami ze sklepu ogrodnicznego to wtedy wyjdzie trochę taniej.

Osobiście nie mogłbym spać mając chińczyka w domu.

Ja zapewne również, ale gdyby to była chinka, to już prędzej :-)

A tak na poważnie to dużo zależy od konkretnego modelu. Dotychczas miałem 2 Fluvale: 304 i 305 i nie mogę o nich złego słowa powiedzieć, a znam osoby, które twierdziły, że ich Fluvale są tak głośne, że się nie da myśli zebrać przebywając w pobliżu.

EDIT: Oczywiście do tego Eheima będzie potrzebny jeszcze jakiś wkład biologiczny.

Opublikowano

Witam.

Po przeczesaniu internetu,wysłuchaniu różnych opinii stanęło jednak na filtrze Eheim-a.

Czy według Was sprawdzony 2217 będzie do 240l dobrym wyborem,czy jednak nowszy np. 2071?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Uuu to mnie zmyliłeś;)

Podsumowując-zasysa dołem,przechodzi przez wkłady gąbkowe,dalej ceramika i wylot.

Czy raczej gąbka na dół,ceramika,gąbka?

Problem jest tylko przy czyszczeniu tej gąbki na dole bo trzeba by ruszać biologię-dobrze rozumuję?

Rany zaraz się zrobi z mojej strony turniej z cyklu "Sto pytań do..." :D