Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam ponownie, mam szybkie pytanko odnośnie cyrkulatora. Podłączyłem go pod moja chlewnie i całość mam na czasówce, czy może chodzić tylko 12h? Czy lepiej żeby chodził 24h/D.

Proszę o zwięzłą odpowiedz pozdrawiam :)

Posted

Cyrkulator? Nie rozumiem dlaczego ma chodzić cały czas jeśli nie ma takiej potrzeby?

Ja włączam kilka godzin przed podmianą żeby wydmuchał do mechanika to co ewentualnie gdzieś zalega.

Posted
Cyrkulator? Nie rozumiem dlaczego ma chodzić cały czas jeśli nie ma takiej potrzeby?

dlatego, że dzięki temu następuje ruch tafli wody - a przez co napowietrzanie jej, po drugie cały czas dmuchając w stronę mechanika powoduje ze kupska nie zalegają w akwarium.

Posted

U mnie za ruch tafli odpowiada inne urządzenie, kupska przy wyłączonym cyrkulatorze owszem - zalegają ale w ilości odpowiadającej objętością jednej porcji pokarmu dla 5 ryb w miejscach niewidocznych, wystarczy włączyć przed podmianą i po sprawie.

W moim przypadku wyłączanie cyrkulatora nie wynika z oszczędności. Kiedy jest włączony ryby prawie non stop skierowane są w lewą strone akwa "pod prąd". Przy wyłączonym cały spektakl za szybą wydaje mi się bardziej naturalny.

Posted

Żeby móc odpowiedzieć Tobie na to pytanie musiałbyś się najpierw pochwalić jaką funkcję ma pełnić ten cyrkulator. Jeżeli jest to jedyne, lub podstawowe źródło ruchu wody to jak najbardziej powinien działać "non-stop". Natomiast jeśli pełni funkcje pomocniczą dla reszty filtrów, które i tak mieszają wodą i jej lustro, to możesz sobie pozwolić na pracę 12h.

Posted

Musisz powiedzieć czy masz juz filtr mechaniczny z gąbką(cyrkulator) czy chcesz mieć dodatkowy ( cyrkulator ) do ruchu wody? Bo wydaje mi się że my tak naprawdę nie wiemy o co chodzi. A próbujemy Ci pomóc