Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zamiast wstępu:

W swoim akwa mam następujące oswietlenie:

-AQUA-GLO z przodu (30W)

-POWER-GLO z tyłu (30W)

Na każdą świetlówkę nałożone asymetryczne odbłyśniki na uchwytach.

Chciałbym poszerzyć "gamę oświetlenia swojego akwa" o dodatkową świetlówkę (szczególnie chodzi mi o lepsze doświetlenie akwarium np. przy robieniu zdjęć swoim pysiom :wink: , ) . Chciałbym zapytać, co sądzicie o czymś takim:

-znalazłem coś co się nazywa : ZASILACZ ŚWIETLÓWKI ZS-30 AQUAEL, do tego zasilacza chciałbym dokupić świetlówkę (jeszcze nie wiem jaką, może coś z Narvy ... może to będzie Nature, jeszcze nie wiem - ale pewnie jeszcze Was zapytam :wink: , ale to pewnie wyjdzie później...) oczywiście + odbłyśnik. Czy ktoś z Was coś takiego używa, może coś doradzić ??

p.s.

Wiem,że są artykuły podane zresztą przez sebastian_s w linku http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=64&highlight= traktujące m.in. o samodzielnej rozbudowie oświetlenia ... ale mi nie chodzi o kompletną przebudowę oświetlenia, chciałbym jedynie to oświetlenie powiększyć :wink:

Z góry dziękuje za pomoc !

Opublikowano
Witam!

Chciałbym poszerzyć "gamę oświetlenia swojego akwa" o dodatkową świetlówkę

... itd

Ja mam powiększoną jedną pokrywę o dodatkową trzecią świetlówkę, ale pokrywa i pierwotna instalacja jest nieznacznie "przerobiona".

Jeżeli chcesz dołączyć dodatkową - bez przerabiania pokrywy, to najlepiej kupić cały zestaw, tylko wtedy masz "dwie wtyczki od prądu", no ale jedyne co musisz zrobić, to tylko umocować taką świetlówkę pod pokrywą. Coś takiego:

http://www.allegro.pl/item118474581__os ... 1x24w.html

można też kupić:

- komplet oprawek bryzgoszczelych świetlówki z przewodem

- statecznik

- świetlówkę

- odbłyśnik

- zaczepy mocujące świetlówkę w obudowie

- śruby, nakrętki, podkładki, wkręty

- i zrobić samemu, ale dużo taniej pewnie nie wyjdzie

Szkoda, że aquael nie robi pokryw o kształcie prostopadłościana, tylko jakieś udziwnione, przez co ogranicza dostępną powierzchnię pod modyfikację.

PS. Chyba o coś takiego Ci chodziło :?:

Opublikowano

a ten zasilacz... jest ze statecznikiem indukcyjnym czy elektronicznym?

ja bym wolala elektroniczny i taki bym kupowala

zaletą stateczników elektronicznych jest:

- mniejszy pobór prądu o około 20% od tradycyjnych indukcyjnych,

- wydłużenie czasu pracy świetlówek nawet o 50%,

- bezszelestna praca,

- natychmiastwy zapłon bez migotania,

- brak efektu stroboskopowego widocznego jako wyraźne migotanie swietlówki w

czasie jej pracy,

- brak inetensywnego nagrzewania się statecznika w czasie pracy,

- ma minimalna wage ( około 0, 1 kg )

Opublikowano

Dzięki sebastian_s za info, znam allegrowicza, b.solidny :D , (juz z nim dzisiaj rozmawiałem w w/w sprawie)

ale czy możesz mi powiedzieć czym różni się http://www.allegro.pl/item118474581__oswietlenie_dopalacz_wysokoemisyjny_t5_1x24w.html podany przez Ciebie,

od tego "ustrojstwa" http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=117489745 ??

(oczywiście oprócz ceny i od tego że w tym drugim przypadku nie ma świetlówki) sam jestem cienki w te klocki, więc wybacz "laikowi" :wink:

Opublikowano

Podstawowe różnice to:

1 Typ zapłonnika,mianowicie w pierwszym przypadku elektroniczny , w drugim indukcyjny

2 Typ świetlówki , w 1 aukcji T5 wysokoemisyjna świetlówka , drugie to starego typu świetlówki T12 tzw. parówy które się już wycofuje

3 na pierwszej aukcji dostajesz jeszcze odbłyśnik :D

4 Cena. Mimo ,że pierwszy zestaw jest dwa razy droższy to paradoksalnie tańszy :D ze względu na swoją ekonomiczność w eksploatacji i to ,że nie wiem czy kupisz akwarystyczne świetlówki typu T12

Ale się rozpisałem :P