Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zamiast wstępu:

W swoim akwa mam następujące oswietlenie:

-AQUA-GLO z przodu (30W)

-POWER-GLO z tyłu (30W)

Na każdą świetlówkę nałożone asymetryczne odbłyśniki na uchwytach.

Chciałbym poszerzyć "gamę oświetlenia swojego akwa" o dodatkową świetlówkę (szczególnie chodzi mi o lepsze doświetlenie akwarium np. przy robieniu zdjęć swoim pysiom :wink: , ) . Chciałbym zapytać, co sądzicie o czymś takim:

-znalazłem coś co się nazywa : ZASILACZ ŚWIETLÓWKI ZS-30 AQUAEL, do tego zasilacza chciałbym dokupić świetlówkę (jeszcze nie wiem jaką, może coś z Narvy ... może to będzie Nature, jeszcze nie wiem - ale pewnie jeszcze Was zapytam :wink: , ale to pewnie wyjdzie później...) oczywiście + odbłyśnik. Czy ktoś z Was coś takiego używa, może coś doradzić ??

p.s.

Wiem,że są artykuły podane zresztą przez sebastian_s w linku http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=64&highlight= traktujące m.in. o samodzielnej rozbudowie oświetlenia ... ale mi nie chodzi o kompletną przebudowę oświetlenia, chciałbym jedynie to oświetlenie powiększyć :wink:

Z góry dziękuje za pomoc !

Opublikowano
Witam!

Chciałbym poszerzyć "gamę oświetlenia swojego akwa" o dodatkową świetlówkę

... itd

Ja mam powiększoną jedną pokrywę o dodatkową trzecią świetlówkę, ale pokrywa i pierwotna instalacja jest nieznacznie "przerobiona".

Jeżeli chcesz dołączyć dodatkową - bez przerabiania pokrywy, to najlepiej kupić cały zestaw, tylko wtedy masz "dwie wtyczki od prądu", no ale jedyne co musisz zrobić, to tylko umocować taką świetlówkę pod pokrywą. Coś takiego:

http://www.allegro.pl/item118474581__os ... 1x24w.html

można też kupić:

- komplet oprawek bryzgoszczelych świetlówki z przewodem

- statecznik

- świetlówkę

- odbłyśnik

- zaczepy mocujące świetlówkę w obudowie

- śruby, nakrętki, podkładki, wkręty

- i zrobić samemu, ale dużo taniej pewnie nie wyjdzie

Szkoda, że aquael nie robi pokryw o kształcie prostopadłościana, tylko jakieś udziwnione, przez co ogranicza dostępną powierzchnię pod modyfikację.

PS. Chyba o coś takiego Ci chodziło :?:

Opublikowano

a ten zasilacz... jest ze statecznikiem indukcyjnym czy elektronicznym?

ja bym wolala elektroniczny i taki bym kupowala

zaletą stateczników elektronicznych jest:

- mniejszy pobór prądu o około 20% od tradycyjnych indukcyjnych,

- wydłużenie czasu pracy świetlówek nawet o 50%,

- bezszelestna praca,

- natychmiastwy zapłon bez migotania,

- brak efektu stroboskopowego widocznego jako wyraźne migotanie swietlówki w

czasie jej pracy,

- brak inetensywnego nagrzewania się statecznika w czasie pracy,

- ma minimalna wage ( około 0, 1 kg )

Opublikowano

Dzięki sebastian_s za info, znam allegrowicza, b.solidny :D , (juz z nim dzisiaj rozmawiałem w w/w sprawie)

ale czy możesz mi powiedzieć czym różni się http://www.allegro.pl/item118474581__oswietlenie_dopalacz_wysokoemisyjny_t5_1x24w.html podany przez Ciebie,

od tego "ustrojstwa" http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=117489745 ??

(oczywiście oprócz ceny i od tego że w tym drugim przypadku nie ma świetlówki) sam jestem cienki w te klocki, więc wybacz "laikowi" :wink:

Opublikowano

Podstawowe różnice to:

1 Typ zapłonnika,mianowicie w pierwszym przypadku elektroniczny , w drugim indukcyjny

2 Typ świetlówki , w 1 aukcji T5 wysokoemisyjna świetlówka , drugie to starego typu świetlówki T12 tzw. parówy które się już wycofuje

3 na pierwszej aukcji dostajesz jeszcze odbłyśnik :D

4 Cena. Mimo ,że pierwszy zestaw jest dwa razy droższy to paradoksalnie tańszy :D ze względu na swoją ekonomiczność w eksploatacji i to ,że nie wiem czy kupisz akwarystyczne świetlówki typu T12

Ale się rozpisałem :P

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.