Skocz do zawartości

jak najszybciej wystartowac 450l, wykorzystując przy tym obecne 112l?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  yaro napisał(a):
dużo, skoro w filtrze fbf przy 1 kg piasku da się uciągnąć biologię to wyobraź sobie ile jest tego w 15 kg.

Hmmm... ciekawe to co mówisz/piszesz...

Nigdy do tego tj. piachu, tak dużej wagi nieprzywiązywałem, wychodziłem z założenia, że za miejsce rozwoju bakterii robi ceramika w kuble, a piach to tylko mały procent tamtego.:|

Szczerze mówiąc, o fbf-ie za dużo niewiem, ale czy wsypuje się tam ten sam piach kwarcowy???

--

Sorry za mały OT:)

Opublikowano

Obojętnie jaki, aby fluidyzował. To dośc szczególny przypadek złoża, dlatego proste przełożenie do ilości piasku w podłożu nie ma tu zastosowania - gdyby tak było, nie potrzebowalibyśmy w malawi żadnej dodatkowej filtracji biologicznej, prawda? Chociaż Yaro ma dużo racji, w piachu jest ich mnóstwo, wg niektórych badaczy o wiele więcej niż np "na widoku" dlatego,że szkodzi im promieniowanie UV. Ale wydaje mi sie,że lekkie wypłukanie podłoża w wodzie z akwa żadnej wielkiej krzywdy im nie zrobi.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zdecydowalem sie konkretnie przeplukac piach poniewaz gdy odlaczylem wszystkie filtry i woda przestala sie "kotlowac" w akwarium zauwazylem maleg ok 5mm bialego ciekiego robaka ktory strasznie sie wil we wodzie a potem wpadl w podloze. Nie mam pojecia skad sie on wzial ale moglobyc ich wiecej wiec postanowilem starych piach wyparzyc. Obecnie w nowym akwarium pracuja dwa biologii stary i nowy oraz stary filtr wew. A rybki jaka moaja radoche az milo popatrzyc jak sobie plywaja teraz w tym baniaku w tamtym to sie jednak dusily.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, podepnę się pod temat.

Jutro zamierzam wystartować 420l wykorzystując obecną 112-tkę z tym, że podłoże i dekoracje zostaną w 112. Z tego względu, że mam dość "filipińskich" wapieni i "super hiper najbielszego" piachu kwarcowego. Do 420 zakupiłem już kreisel w pomarańczowych workach oraz serpentynit.

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, jak to wszystko ogarnąć? Posiadam dojrzałego biologa na ceramice (chinol 302) ,AT-203 z dojrzałą gąbką oraz ok 80-85l wody z obecnej 112-tki.

Pozdrawiam, Maciej

Opublikowano
  piwko28 napisał(a):
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, jak to wszystko ogarnąć? Posiadam dojrzałego biologa na ceramice (chinol 302) ,AT-203 z dojrzałą gąbką oraz ok 80-85l wody z obecnej 112-tki.

Przekładaj całość do nowego baniaka, dodaj drugie tyle wody bez chloru (odstana lub uzdatniacz) potem codziennie dolewaj tyle samo aż uzupełnisz akwa.

Opublikowano
  eljot12 napisał(a):
Przekładaj całość do nowego baniaka, dodaj drugie tyle wody bez chloru (odstana lub uzdatniacz) potem codziennie dolewaj tyle samo aż uzupełnisz akwa.

Czy nie rozwalę w ten sposób cyklu azotowego? Czy wodę mogę lać prosto z kranu? (u mnie od 10 lat nie jest chlorowana tylko ozonowana). Wielkie dzięki eljot12 za wsparcie ;)

Kolejne pytania wkrótce w dziale obsada :cool:

Pzdr