Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chyba żeby go odpalił w jakimś wiaderku stojącym gdzieś wyżej (z grzałką w zestawie i ceramiką w środku) i dodał bakterii... zawsze skróci potem czas dojrzewania ;)

ale działający, nie wyłączony

Opublikowano

dotarł sprzęt do uruchomienia także po 3ch dniach prac wygląda tak:

na razie nie doszły szklane wloty ani grzałka ani pokrywa

grys koralowy płukałem ponad 6godzin a i tak woda mętna, ale po 24h pracy filtra dużo lepsza widoczność :)

kamienie z kamieniołomu Jegłowa

piasku chyba za dużo?

filtr 303B 1400l/h w nim na dolną półkę dałem 3xwkład oryginalny od filtra gąbka/wata

wyżej zeolit i jeszcze wyżej do pełna ceramika

nie wiem czy ten przepływ przez filtr jest prawidłowy nie mam porównania

zmierzyłem pobór prądu przez filtr 18,5W a z lampą UV 31W więc nie wiem jak interpretować podaną moc przez producenta 35W i 9W UV

dodałem uzdatniacz wody później bakterie i trochę wody/ roślinkę ze starego mini pseudo "akwarium" tzn wazonu z bojownikiem i neonkami

nie bijcie bo to w sumie moje pierwsze akwarium w życiu

153l-01.jpg

Opublikowano
zadowolony jesteś z efektu swojej pracy?

tego bojownika nie będziesz chyba trzymał razem z pysiami?

zadowolony jestem ze milo i pracowicie spedzilem czas z dzieckiem

ale czy dobrze wszystko porobilem to nie wiem

tak, obecne rybki sa do oddania na dniach chętnym

Opublikowano

z dekoracją to jest tak że Tobie ma się podobać, jedni lubią mieć kamienie jednakowego gatunku inni je mieszają, inni chcą mieć naturalne gruzowiska inni budują garaże - rybom to wsio radno, byle by miały miejsce dla siebie - a czy to będzie przy zielonym, żółtym czy pomarańczowym kamieniu w kropki bordo - to nie ważne - wtedy już ma się tobie podobać a nie forumowiczom.

Mi się nie podoba (może narazie) bo nie ma tła, kamienie są rożnych odmian kolorystycznych - ale to nie moje akwa tylko tak jak pisałem tobie ma sie to podobać.

Opublikowano

miejsce jest i musi byc bo sa regulatory w scianie stad tez tak jak pisalem akwa i wszystko musi byc robione na wymiar, jest kompromisem.

beda zdjecia samego akwarium nikt nie domysli sie nawet

tla nie ma bo tez nie dotarło jeszcze, z reszta w planie jest jednolite czarne

na razie to jest jak jest by leciał czas i woda sie przygotowała

bardziej mnie martwi ta mgla z grysu koralowego to takie jakby zmielone muszelki drobniusienkie, filtr chodzi ciagle a woda dalej mętna

Opublikowano

poczekaj wyklaruje się - akwa zacne - wspierałbym Cię bardziej jakbyś postudiował aquascape'ing wg Ammano, bo masz do tego warunki (złote proporcje, środek ciężkości kamienia głównego, uzupełnienie, ogólny widok) :P

narazie nic nie widać :P

Opublikowano

dzis juz woda duuuzo lepsza

wyciszyłem wnękę dla filtra

i jego słyszalność jest obecnie na poziomie 7dB

co dla mnie w salonie jest bardzo wazne

zastanawiam się nad zmiana na 304B

153l-02.jpg

153l-03.jpg