Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w końcu zamówione i konkretne wymiary

zostało 153l OW

85x40x45cm

chciałbym tylko jeden filtr i wszystko niewidoczne

czy JBL e901 będzie dobrym i wystarczającym filtrem i cichym? do tego podesłana grzałka narurowa

do tego szklane rurki?

chciałbym by wszystko było niewidoczne

Opublikowano

macałem jbla i imho chińczyk dmucha lepiej :P

jak go kupisz to wiedz że za 4 miesiące najdalej będziesz dokładał mechanika, albo co dwa dni zbierał kupy ;) stawiam piwo na to :P

nie powinieneś schodzić < 1500l/h bo kubeł też się czasem przypycha więc i ten przepływ spada - a co chcesz go otwierać co tydzień?

i ostatnia rzecz - na świetle to sobie możesz oszczędzać, ale pompa w kuble to pompa w kuble, dmucha jak jest karmiona - 11W tego jbl'a to dla mnie żart, co odzwierciedla przepływ ;)

przykładowy chiński hw-303B, którego się już tak czepiłem, to i niech tak zostanie, jest tańszy, większy, z silniejszym przepływem, z UVką w razie wu... to tyle w kwestii zalet :P

powyższe opinie dotyczą kubła w zastosowaniu mech-bio, bo sam bio to zupełnie inna sprawa!

udanych wyborów

Opublikowano

a w zyciu! ;)

do niczego sie nie uparłem

właśnie ma byc jeden mechaniczno biologiczny

i jak najmniej obsługowe

po prostu chciałem wydać więcej kasy myśląc ze będzie lepsze

Opublikowano

Powiedzcie proszę bo juz musze cos kupić

czy http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-1400l-h-z-lampa-uv-c-wklady-i2009465798.html

będzie dla mnie dobry do 154litry ?

jako filtr biologoczno-mechaniczny

jakie wkłady do tego zastosować

widziałem w droższych filtrach wypełnienie wkładu takimi jakby sprezynkami

jako mechaniczny czy to jest dobre i da sie dostac/zastosowac do tego filtra?

czy jest ona naprawdę cichy jak ktos przetestował?

czy do tego dopasuje rurki szklane

grzałkę narurową

Opublikowano
czy jest ona naprawdę cichy jak ktos przetestował

Testownia -> jest sporo pozytywnych ocen (ja posiadam w 240l hw-302 i jest cisza)

te sprężynki to biobale, nie nadają się. Wkłady zapewne jakaś gąbka (albo wata sery) i raz na 3-4 tygodnie otwierasz kubeł i wymieniasz to. Jako biolog to ceramiki ile wejdzie albo grysu koralowego. Wedle uznania :)

A ten filtr 1400l/h pewnie bedzie, przepływ spadnie napewno troszke i myślę, ze wiru nie będzie, ale niech się inni wypowiedzą.

Opublikowano

Dzięki

a wypełnienie jakie zakupić by był dla mnie mechaniczno-bilogiczny

zapas na np rok.

sorki za głupie pytania ale nie znam się kompletnie a nauczę dopiero wszystkiego jak pokupie i uruchomię

Opublikowano
..Napewno by i wystarczył ale powiedz mi kto bedzie sprzątał kupska po swoich pupilach czy Ty co trzy dni

Właśnie, jak to rozwiązać. Nie znam się a chciałbym by w akwarium nic nie było widać sprzętu

podopiecznych nie będzie dużo 6-7szt?

a nie chciałbym sprzątać kup co 3dni

Pozdrawiam