Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

no i po dluzszym przemysleniu sprawy padlo na mangrowca wyciagnelem z akwarium w ktorym byl 2 lata takze mysle ze nie powinno byc klopotow

• 1 rok później...
Opublikowano

Celem odświeżenia tematu, gdyż korzeń coraz cześciej chwyta za serce Malawistów a rok minął jak z bicza strzelił ;). Nie jestem ich zwolennikiem w Malawce ale nie mógłbym się określić jako korzeniokiler ;) ... po prostu podobają mi sie umiarkowanie i tak na pierwszy rzut umysłem ;) tylko z acei wydają mi się wskazane choć oczywiscie jeśli nie robią rzeczy negatywnych to pozostaje już kwestią gustu czy ktoś chce je mieć z innymi rybami z Malawi. Nie ukrywam, że skoro mi się nie podobają to ich w Malawi nie miałem i do nie dawna nawet na ich temat nie myślałem. Nie planowałem dotychczas mieć acei ale już teraz w jednym planowanym u kolegi akwarium chciałbym tą rybę wreszcie kumuś wcisnąć :P . Jak acei to i korzeń ( układ acei, A. calliptera, Valisneria i korzeń ). Przed prelekcjami podpytałem na temat korzeni aarseta bom w ich zakresie zielony i jakieś podstawowe światełko wiedzy do mnie dotarło. Jednak teraz chciałbym wiedziec więcej. Zawsze gdy je brałem to poto aby dawały czarną wodę i raczej szukałem takich które primo zakwaszają, sekundo harbatyzują ;). Teraz przyjdzie mi być może działać w drugą stronę. Primo ma nie zakwaszać, sekundo nie koloryzować ... teraz pytania do forumowiczów ... jakie korzenie proponujecie ... wszak w rok doświadczenie mogło wzrosnąć ? Proszę wszystkich korzeniarzy o wypowiedź i pomoc w tym zakresie.

Opublikowano

Ja mam u siebie Red moor wood.

Na parametry nie wpływa, a woda minimalnie się "zherbatyzowała".Ale po kilku dniach to ustąpiło.

Korzeń miałem przy acei a teraz leży wśród predatorów ;)

Opublikowano

Podobnie jak u Pereza mój red moor wood nie wpłynął u mnie na parametry. Długo przed włożeniem do akwa moczył się w solance w której zresztą kilka/kilkanaście razy go parzyłem. Trochę woda w misce wtedy się "herbatyzowała", ale później przez okres jednego miesiąca, gdy akwa dojrzewało nie zauważyłem już takiego zjawiska. Ogólnie korzeń godny polecenia. Oczywiście trzeba pamiętać o dobrym spreparowaniu.

Opublikowano

A ja proponuję korzeń klonu ! Jak dla mnie daje super efekty wizualne i ma zerowy(na pH) wpływ na wodę. Oczywiście nie ,,herbatyzuje" wody ;-) !!