Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A i jeszcze jedno: na wstępie wspomniałeś o małym korzonku - odradzam, zmiękczy Ci wodę.

Pozdrawiam

Niekoniecznie, zależy jaki korzonek.
Opublikowano

Większość dostępnych w sprzedaży korzeni zmiękcza wodę, a do tego wydziela sporą ilość garbników. Ciężko będzie znaleźć taki, który nie wpływa negatywnie (jeśli chodzi o nasz biotop) na parametry wody. Poza tym, w momencie kupna korzenia nie wiadomo jak wpłynie na parametry wody.

Opublikowano
No ale temat jest o kamieniach.

Już jest o korzeniach bo wydzieliłem:) Piszcie śmiało bo sporo się w tym temacie zmieniło i zmienia.

Opublikowano

Perez...z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy. Wlaśnie ten korzonek skutecznie zmieniał mi i pH i twardość jedną i drugą. Zanim się zorientowałem, że to jego wina, to walczyłem z upadkami ryb. Po kupnie testów okazało się, że ani grys koralowy, ani wapienie nie były w stanie wygrać z wpływem korzonka na parametry wody, ktore jeśli dobrze pamiętam to pH było stałe w okolicach 6,5-7,0. Za nic nie dało się powalczyć z parametrami. W końcu wywaliłem korzonek i wode mialem ok. Sorry za mało szczegółow, ale było to spoooro czasu temu i niewiele pamiętam ;)

Opublikowano

Ja mam jakiś z zoologicznego (nawet nie znam nazwy) - na początku napewno wpływał na parametry bo nawet woda zmieniała kolor na herbaciany ale po paru miesiącach przestał wydzielać do wody garbniki, woda kryształ a parametry bez wahnięć .

Opublikowano

Żeby nie było, że uogólniam, bo tak nie jest :) Nie twierdze, że wszystkie korzenie mają taki a nie inny wpływ, tyle, że trafienie tego właściwego może graniczyć z cudem, dlatego lepiej podarować sobie obecność tej ozdoby ;)

Opublikowano

Mam w zbiorniku trzy korzenie red moor wood i w żaden sposób nie wpływały i nie wpływają na parametry wody. Kupione z różnych źródeł, preparowane dłużej lub krócej. Nawet te, które uwalniały do wody garbniki, nie obniżyły ani twardości (10-12dkH) ani pH (8,5-8,6).