Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak,sprawdza się :)

W sobotę dopiero wszystko do końca zrobiłem, widzę poprawę,drobnych syfków w wodzie pływa znikoma ilość.Choć nie zrobiłem wyciągu z tych rurek jakie podałem w linku,czyli 20 mm,nie miałem pomysłu jak połączyć rurkę z 16 mm wężem z filtra,więc zrobiłem ten układ z białej rurki pcv 16 mm.Jedynie co mógłbym zmienic to cyrkulator jednak na mocniejszy.Ogólnie jestem zadowolony,mimo spadku przepływu biologa przez korpus.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie - jestem nowy na forum:)

Podepnę się pod temat ponieważ chodzi mi po głowie podobny pomysł:

Posiadam standardowe 240l, na razie puste bo dopiero zaczynam swoją przygodę z Malawi (i akwarystyka tez:) ).

Chciał bym zastosować do filtracji biologicznej JBL e901.

Na wąż ssący założyć filtr narurowy do niego sznurek lub gąbka.

Do akwa wrzucić jeszcze cylkulator np aquael reef circulator 2600 żeby zaganiał kupska do wlotu JBLa.

Ktoś pewnie spyta czemu nie zastosuje normalnego rozwiązania tzn jako mechanika np Atman AT-203. Otóż taki atman ma moc 30W + JBL 11W daje nam to 41W, podczas gdy aquael reef circulator 2600 to tylko 4W + JBL co daje nam raptem 15W. Odpada również moczenie rączek w akwa przy wymienia gąbki mechanika.

Pytanie jakie mnie nurtują czy takie rozwiązanie ma szansę się sprawdzić?

Czy prąd wody wytwarzany przez cyrkularka nie będzie za silny? - nie chciał bym mieć rybek walczących z prądem a z tego co widzę w podobnej cenie nie ma cylkulatora z regulacją przepływu.

Opublikowano

No to dobrze:)

W obecnej chwili mam jeszcze CP e1500 wiec jeszcze lepiej będzie wciągał ale docelowo ma to być CP e901.W jaki korpus się zaopatrzyć z gwintem 3/4 czy 1/2?

Opublikowano

Podepne sie do tematu posiadam u siebie dwa kubelki czy jest roznica pod który zamontuje korpus jeden ma 1200l/h a drugi 1000l/h . Sory za to pytanie ale nie wszystko ogarniam w tym temacie -filtracja mech v filtracja biologiczna