Skocz do zawartości

(MALAWI) Pytania do pierwszeego akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

To mój pierwszy post, choć czytam Was już od jakiegoś czasu.

Posiadam zbiornik 80x35x40. Oświetlenie 36W T8. W środku piasek kwarcowy, tło z łupków, kilka wapieni filipińskich - w sumie dość powszechna stylizacja. Filtr jaki działa to kubełkowy JBL 250 Crystal Profi. Wpuściłem dwa tygodnie temu 10 niewielkich P.Saulosi. Jasne kamienie stają się zielone, pojawił się pierwszy 100% samiec (zmienia kolor na fioletowy i dostał pasów, zaczyna rządzić obok największego kamienia).

Pytanie 1

Zaobserwowałem, że ryby ocierają się czasem o piasek. Czym to jest spowodowane? Zbadałem parametry wody:

PH między 7.2 a 8

NO2 < 0.1

NO3 ~~ 40

CL2 < 0.5

Temperatura 24-27C (zależy od temperatury pomieszczenia, nie mam termostatu w grzałce niestety)

KH, GH nie wiem

Oświetlam 12-14h, karmię w miarę często ale niewielkie ilości, wodę podmieniłem dwa razy po 15%.

Pytanie 2

Druga rzecz która mnie irytuje to wszechobecne kupy. Chce dokupić drugi filtr (tzw mechaniczny - wewnętrzy - zanurzany) by lepiej odkurzał dno akwarium. Znalazłem na allegro filtr HW-302 z kompletem wkładów za 110zł - i jest to filtr zewnętrzny, który pomimo nieskiej ceny ma bardzo dobre opinie. Uważam, że przy tak małym akwarium mocny filtr wewnętrzny ze względu na swoje rozmiary będzie szpecił , więc jestem praktycznie zdecydowany na ten drugi zewnętrzny.

Jak ustawić dwa takie filtry żeby woda dobrze cyrkulowała, czy macie jakieś rady? Czy jeżeli puszczę jeden ze strumieni zaraz przy dnie to drobny piasek kwarcowy nie będzie mącił wody (JBL 700l/h HW 1000)? Tak sobie pomyślałem że jeden dam przy dnie i po przekątnej od wylotu wlot natomiast drugi dam bardziej od góry strumień w przednią szybę wzdłuż której na końcu będzie wlot. Będzie dobrze?

Pytanie 3.

Mam teraz 10 rybek - docelowo chciałbym taką ilość trzymać w 112L - czy jeżeli zapewnię dużą ilość kryjówek i odpowiednią filtrację to mogę trzymać np 2 dominujące samce i 8 samiczek (ewentualnie mniej samiczek)? Czy dwa to dobry pomysł? Samiec wybarwiający się obrał sobie za terytorium skrajny koniec akwarium i tak się okopuje, że już się chyba do steropianu dokopał. 2+8/7/6 to dobry pomysł?

Pytanie 4.

Akurat tak się trafiło że stałem się posiadaczem pokarmów głównie roślinno-mięsnych. Czy dieta pół na pół będzie ok dla P.Saulosi? Mam np. Tropical Color, Suszony Cyklop, Hikari Stample). Czy jak podziele się czasem brokułem albo natką pietruszki to będzie dobrze?

Pytanie 5.

Czy bardzo lekko poszarpana płetwa ma szansę się odbudować?

...

Z góry dziękuje za odpowiedzi, nawet na jedno pytanie jak ktoś może się podzielić spostrzeżeniami to będę wdzięczny.

Opublikowano
Zaobserwowałem, że ryby ocierają się czasem o piasek. Czym to jest spowodowane? Zbadałem parametry wody: PH między 7.2 a 8 KH

Masz bardzo duże skoki Ph. By je ustabilizować, zmierz Kh- prosty test zooleka kosztuje 15 zł. Kh jest buforem Ph i powinno wynosić min. 10 ( chociaż mądre księgi piszą, że przy 4 już jest ok.).

No2 jest mam nadzieję niewykrywalne ( jakim testem robiłeś pomiar ? ).

Tak sobie pomyślałem że jeden dam przy dnie i po przekątnej od wylotu wlot natomiast drugi dam bardziej od góry strumień w przednią szybę wzdłuż której na końcu będzie wlot. Będzie dobrze?

Musisz zrobić tak, by wywołać ruch wirowy wody w akwa. Na cyrkulację nie ma jednego sposobu, ustawiamy ja metodą prób i błędów.

Czy bardzo lekko poszarpana płetwa ma szansę się odbudować?

Oczywiście.

Edit - tak mi przyszło teraz na myśl - czy akwarium jest dojrzałe ? Jak długo się stabilizowało ?

Opublikowano

a czym karmisz je?

bo pH 7,2 do 8 IMHO to nie wahanie tego parametru, tylko zakres skali.

Co wtedy by świadczyło że masz słaby test

Opublikowano

Tak dokładnie to jest zakres, a test jest papierkowy, innego nie mam. W dodatku pomyliłem się bo wskazuje 7.6 PH (ewentualnie może być minimalnie innne bo choć nie jestem daltonistą tutaj różnice są dość niewielkie, ale napewno gdzieś w środku między 7.2 a 8.0). GH wody - wydaje mi się że kolor wskazuje tutaj na 10d (być może minimalnie więcej - (znów ten kolor). NO2 jest cąłkowicie białe więc 0 a NO3 wynosi 50mg/litr.

Opublikowano

Pytanie 3.

Mam teraz 10 rybek - docelowo chciałbym taką ilość trzymać w 112L - czy jeżeli zapewnię dużą ilość kryjówek i odpowiednią filtrację to mogę trzymać np 2 dominujące samce i 8 samiczek (ewentualnie mniej samiczek)? Czy dwa to dobry pomysł? Samiec wybarwiający się obrał sobie za terytorium skrajny koniec akwarium i tak się okopuje, że już się chyba do steropianu dokopał. 2+8/7/6 to dobry pomysł?

Moim zdaniem nie uchowasz dwóch samców.

Jeden zawsze będzie blado-szary... jeśli wogóle przetrwa.

Już 160l 100cm w którym je trzymałem, było moim zdaniem małe na dwóch dorosłych panów. ;)

ponadto 10 dorosłych ryb w takim baniaku to za dużo - zoobaczysz jak podrosną... imho 5-6 to max

Opublikowano

Kolego akwarium Ci się jeszcze nie ustabilizowało. Cierpliwości chociaż szkoda ryb. Polecam obsade 1-4 Jedna rzecz- jak na początek to oświetlaj tylko 10/h żeby przyhamować glony. Kupa no rzecz normalna- trzeba odmulać. A jak podrosną to przekopują dno i wtedy kupki nie są aż tak rażące :)