Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Makoku, żarniki 8800K ponoć mają filtr UV, a zimniejsze? Bo producent nic nie napisał.

spalite'y mają filtry, nepturiony nie - ale to dlatego że nepturiony są projektowane do morskich gdzie korale lubią to ;)

jak masz obawy too w klosz montujesz zwykłą szybę 4mm z hartowanego szkła (takie jak w samochodach, bije się na drobny mak), ono pochłania do 80% promieniowania UV - sprawa załatwiona ;)

--

Aha jeszcze jedna sprawa, elektrykiem to ja nie jestem wiec wole zapytać czy do lampy HQI musze dokupić tylko statecznik elektroniczny + okablowanie czy jeszcze coś ? :P

układ zapłonowy (jakikolwiek czy elektr. czy konwencjonalny) + żarnik + oprawa z gniazdem + kabel 3 żylowy + drugi kabel 3 żyłowy z wtyczką (ja na ten element zawsze uzywam kabla od kompa stacjonarnego, któremu ucinam ta wtyczkę którą się wsadzało do kompa)

Opublikowano
układ zapłonowy (jakikolwiek czy elektr. czy konwencjonalny) + żarnik + oprawa z gniazdem + kabel 3 żylowy + drugi kabel 3 żyłowy z wtyczką (ja na ten element zawsze uzywam kabla od kompa stacjonarnego, któremu ucinam ta wtyczkę którą się wsadzało do kompa)

A czy do tego nie potrzeba jeszcze statecznka ? Na str. http://www.aqva-light.pl przy stateczniku konwencjonalnym pisz, że potrzeba jeszcze układu zapłonowego, a przy elektronicznym nic wiecej. Czy elektroniczny posiada juz wszystko co potrzeba do odpalenia HQI ? Tylko podpiac oprawke i gotowe ?

Opublikowano

Statecznik elektroniczny to czarodziejskie pudełeczko z sześcioma dziurkami na kabelki: wpuszczasz 230V + uziemienie i dostajesz 4kV, uziemienie proponuję też podpiąć, bo będziesz robił za żarnik. :D

Opublikowano
A czy do tego nie potrzeba jeszcze statecznka ? Na str. http://www.aqva-light.pl przy stateczniku konwencjonalnym pisz, że potrzeba jeszcze układu zapłonowego, a przy elektronicznym nic wiecej. Czy elektroniczny posiada juz wszystko co potrzeba do odpalenia HQI ? Tylko podpiac oprawke i gotowe ?

przy zaproponowanym przeze mnie w poście #70 "układzie zapłonowym" (link podałem) nic więcej nie potrzeba (nie mylić z samym statecznikiem indukcyjnym do którego potrzeba dodatków)

ja idę na łatwiznę i stosuję gotowce ;)

Opublikowano
przy zaproponowanym przeze mnie w poście #70 "układzie zapłonowym" (link podałem) nic więcej nie potrzeba (nie mylić z samym statecznikiem indukcyjnym do którego potrzeba dodatków)

ja idę na łatwiznę i stosuję gotowce ;)

No też się nad tym zastanawiam ale tam jest statecznik konwekcyjny a koledzy wyżej polecali odrazu elektroniczny:P Wiec mnie to zaciekawiło... ;)

--

w takim razie oprucz statecznika potrzebny mi będzie jeszcze oddzielny układ zapłonowy taki jak ten : http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=51e7f5956c65&UID_p=072e63ba45d8&UID=bd9e9f71b499

Opublikowano

tak naprawdę ten elektroniczny z allegro w cenie konwencjonalnego (nie konwekcyjnego) zalatuje chińszczyzną... porównaj z cenami VolschSchwallbe albo innymi markowymi ;)

nie wiem czy to atut czy ryzyko - nie miałem chińskiego ;)

--

ponadto należy brać pod uwagę pomijany fakt, że europejscy producenci produkują żarniki dedykowane konwencjonalnym układom zapłonowym - ma to związek z istniejącą w nch elektrodą zapłonu (ta trzecia)... pisałem już o tym dwukrotnie - poszukaj tematów o żarnikach hqi

Opublikowano
tak naprawdę ten elektroniczny z allegro w cenie konwencjonalnego (nie konwekcyjnego) zalatuje chińszczyzną... porównaj z cenami VolschSchwallbe albo innymi markowymi ;)

nie wiem czy to atut czy ryzyko - nie miałem chińskiego ;)

Szczerze to wszystko teraz chińskie jest ;D czasem troche lepsze ale chińskie :) Zastosuje taki jak podałeś w poscie wyzej. A w_ogÓle to dlaczego tak ten elektroniczny polecają ? Jedyna różnica jaką widze to to, że świetlówka startuje odrazu a nie miga :P

--

Chce zamówić zarnik BLV 10000k Nepturion. Pisałeś wcześniej o emisji promieni UV. Czy te oprawki które wcześniej mi polecałeś mają jakieś szkło które w jakimś stopniu je niweluje ? Bo jesli nie to zamówie sobie 8800k spalite

Opublikowano

zastosuj gotowca choćby z tego powodu że ma zabezpieczenie przed gorącym startem - czego sobie samemu lutując z komponentów nie zlutujesz ;)

elektroniczny ma swoje zalety - poszukaj,

ale akurat BLV'ki są projektowane pod konwencjonalne ;)

jakbyś zamawiał z aqva-light to każ sobie ustawić długość kabli wychodzących z układu zapłonowego na 150cm - żebyś nie musiał lutować

nepturion nie ma filtra UV, możesz w tym kloszu zastąpić szybkę, szybką hartowaną 4mm (taka co się tłucze na drobny mak) - koszt żaden a filtr w 80% eliminujący UV

te klosze za 11zl nie mają takiej szybki w standardzie :P:D