Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cena ceną, to narazie sprawa drugorzedna. Na chwile obecną interesuje mnie tylko czy taka 70W wyrobi w takim zbiorniku. Po waszych odp. wnioskuje, ze nie bardzo :/ Kolejną sprawą jest to, że nie moge sobie pozwolić na 150W :/ To dla mnie troche za wiele. Prawdopodobnie pozostane przy T5 tylko czy 54W ? Kolejna jest chyba 80W 150cm.

PS. Makok jakie masz wymiary akwarium ? Jak podobne to plss daj znać jak u Ciebie świeci ta 70W. Ja na chwile obecną czekam na formatki spienionego PCV więc sprawa czy swietlówka czy HQI dalej jest nierozwiazana ;)

Ewentualnie zrobie jak radzi Jim ... kupie jedną 70w (z aukcji poleconych przez Makoka) i gdy faktycznie będzie za mało doświetle albo świetlówką albo ostatecznie kolejną HQI 70W

Opublikowano

180x73x55h mam akwa.. w moim podpisie jst link do filmików - znajdziesz am szczegółowe dwa filmki czym świecę i jak to świeci...

150W przez 11h dziennie kosztuje 24zł miesięcznie, dając prawie 8000 lumenów z żarnika BLV Spalite 8800K - czyli przeszło 53lm/W

dobrze policz jaki Ci wyjdzie ten współczynnik dla świetlówek nim z pewnością stwierdzisz że nie stać Cię na miesięczne utrzymanie tego oświetlenia ;)

moim zdaniem świetlówki osigające ten wspłczynnik będa 2x droższe w utrzymaniu

--

i tak jak wyedytowałeś zrób - a następnym razem odpowiadaj pod, a nie dopisujesz - ledwie zobaczyłem że coś dopisałeś ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

No też przed chwilą przeliczałem ile za to wychodzi. Nie jest źle :) W sumie cały zbiornik to koszt 50 zł miesiecznie (obecnie jakieś 37 zł) ale starszy chce przejsć na oswietlenie led w domu więc ja nadrobie HQI ;) Ale raczej 2x70W bo chciałbym zrobić mały efekt cyklu dnia. Narazie zobacze jak bedzie działała sama 70W bo na obydwie naraz mnie w tej chwili nie stać:/

PS. To nad Twoimi filmikami z podmianą wody w akwarium z sumpem się tak zapatrywałem :) Chciałem zrobić sumpa właśnie tak jak Ty go masz ale ostatecznie wybrałem 2x kubełek :) W swoim akwarium chciałbym osiągnac mniej wiecej taki efekt jak tu u Ciebie : [ame]

[/ame]
Opublikowano

No nic, dzieki wielkie Panowie za pomoc :) Napewno bedą fotki po zalaniu i zamontowaniu oświetlenia HQI 2x70W :) a może i z całego zakładania akwarium ? to już się zobaczy :) Jeszcze raz THX ...

--

PS. czy taki statecznik może być ( http://193.23.48.133/uklad-zaplonowy-statecznik-elektroniczny-hqi-70w-i2228530745.html ) ?

Żarnik jaki wybrałem to : http://www.sklep.aquamedic.pl/zarnik-aqualine-10000.html

Opublikowano
masz na myśli ten? bo tamta aukcja zakończona - oba się nadają

co do żarnika to co kto lubi - ja akurat wole BLV zamiast AM ;)

Możesz polecić sklep gdzie kupujesz żarniki ? Oraz jaki model byś polecił bo ja jestem zielony jeżeli chodzi o HQI :P Firma to dla mnie jeden czort ważne by światło było białe a nawet lekko wpadajace w niebieski ;) czyli coś powyżej 10000k