Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A duża jest róznica między BLV Nepturion 14000K a tym samym 10000k? Jaka jest różnica jeżeli chodzi o to co widzimy...14000k ma lekkie zabarwienie na niebiesko,a 10000k jest biała czy może też zielona?
BLV 1000K nie miałem więc nie odpowiem. Używałem natomiast AM Aqualine 10000/13000K a teraz od kilku miesięcy używam BLV Nepturion 14000K i według mnie jest o niebo lepsza od AM. Świeci jasnym, białym światłem z lekko błękitną poświatą. Idealna do demasonów;)
Opublikowano

Problem z oświetleniem jest taki, że w większości przypadków to subiektywna ocena każdego z uczestników i jednemu będzie się podobało a innemu nie, więc dlatego najlepiej zobaczyć to na własne oczy i samemu ocenić.

Opublikowano
Problem z oświetleniem jest taki, że w większości przypadków to subiektywna ocena każdego z uczestników i jednemu będzie się podobało a innemu nie, więc dlatego najlepiej zobaczyć to na własne oczy i samemu ocenić.
Yaro, zgadzam się z tym w 100% ale niestety nie bardzo jest gdzie zobaczyć i porównać. Próbuję trochę pomóc dlatego, że jak kiedyś zadałem pytanie w podobnym wątku to nie doczekałem się odpowiedzi i niestety przy zakupie żarnika opierając się tylko na wykresie widma po prostu się "przejechałem". Jasne, jak kogoś stać to może sobie kupić kilka żarników i przetestować na swoim baniaku. Tylko czy to o to chodzi?

I żeby była jasność: to jest moja subiektywna ocena tych żarników;)

Opublikowano

aarset dzięki wielkie, właśnie chodzi o to, że nie mam możliwości zakupu kilku żarników, wiadomo fajnie byłoby mieć możliwość zobaczenia wszystkiego na własne oczy ale na to mogą sobie pozwolić nieliczni.. eljot dzięki za link :) jeszcze się muszę zastanowić, na pewno nie wezme am, zastanawiam się między blv 10000k a 14000k, muszę poszukać jakiś fot w necie 10000k :D Pozdrawiam!

Opublikowano

Nie mówię o kupowaniu wszystkiego po kolei ;)

ale czasem warto odwiedzić sklepy akwarystyczne, wystawy, kolegów lub innych akwarystów aby zobaczyć to na własne oczy.

Ja osobiście nie cierpię oceniać na podstawie zdjęć w internecie bo nawet jak postawię obok monitora laptopa to dwa te same zdjęcia z tej strony wyglądają inaczej - każdy monitor ma swoje odwzorowanie barw i nie jest to to samo co w realu.

Opublikowano
jeszcze się muszę zastanowić, na pewno nie wezme am, zastanawiam się między blv 10000k a 14000k, muszę poszukać jakiś fot w necie 10000k
Tylko szukaj konkretnie BLV 10000K 70W. Nie wszystkie żarniki o temperaturze barwowej 10000K świecą tak samo. Dotyczy to również mocy żarnika.