Skocz do zawartości

filtr RO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziendobry ,zastanawiam sie nad kupnem filtra RO. Czy ktos używa takiego filtra ? W wodzie kranowej mam 50-60 no3 dlatego chciałbym filtr RO do uzytku własnego i akwarium, czy można to połączyć?bo w sklepach są filtry RO domowe i akwariowe .Czy można uzyć filtra domowego do celów akwariowych?

Opublikowano
Dziendobry ,zastanawiam sie nad kupnem filtra RO. Czy ktos używa takiego filtra ? W wodzie kranowej mam 50-60 no3 dlatego chciałbym filtr RO do uzytku własnego i akwarium, czy można to połączyć?bo w sklepach są filtry RO domowe i akwariowe .Czy można uzyć filtra domowego do celów akwariowych?
Mam podobny problem z wysokim NO3 w wodzie wodociągowej i dlatego zdecydowałem się dwa lata temu na używanie filtra RO. Jak dla mnie filtr RO to .... filtr RO, nie widzę różnicy czy to filtr domowy czy akwarystyczny. Do celów domowych można filtr zmodyfikować dodając po membranie wkład mineralizujący czy jonizujący i taka woda nadaje się do picia czy też gotowania. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że membrana osmotyczna nie ma 100% sprawności. Dużo zależy od jakości membrany, jej wydajności, ciśnienia wody w sieci oraz przede wszystkim od jakości wody wyjściowej-TDS.

EDIT poziom NO3 60mg/l to trochę dużo. Dopuszczalna norma dla wody pitnej zarówno w Polsce jak i w EU to 50mg/l.

Opublikowano

łoo matko, żeby upichcić wodę do malawi z RO, to trzeba liczyć się z wydatkami... np sól aquadur w ilości opakowanie na baniak wody może spowodować niezły wir w kieszeni... a nie przygootowanie jej w ten sposób będzie mordercze dla ryb... ciekawe czy kolega po pożegnaniu powyżej zdąży tu zajrzeć przed pichceniem wody? ;)

Opublikowano
łoo matko, żeby upichcić wodę do malawi z RO, to trzeba liczyć się z wydatkami... np sól aquadur w ilości opakowanie na baniak wody może spowodować niezły wir w kieszeni...
Bez przesady. Co tydzień przygotowuję w ten sposób~360l wody. Finansowo nie wychodzi tragicznie tylko trzeba wiedzieć czym tą wodę preparować, bo przy stosowaniu Aquadur'u to faktycznie można pójść z torbami;)
Opublikowano
trzeba wiedzieć czym tą wodę preparować, bo przy stosowaniu Aquadur'u to faktycznie można pójść z torbami

może jakiś przepisik?

Opublikowano
Bez przesady. Co tydzień przygotowuję w ten sposób~360l wody. Finansowo nie wychodzi tragicznie tylko trzeba wiedzieć czym tą wodę preparować, bo przy stosowaniu Aquadur'u to faktycznie można pójść z torbami;)

dokładnie sam przyznałeś - trzeba wiedzieć :P

zakładam że wątek rozpoczął początkujący ;)

a początkujący może paść ofiarą "pana z akwarystycznego za rogiem" :D

Opublikowano
może jakiś przepisik?

Przepis na 120l wody po RODI:

1. podgrzewam wodę do 24-25*C

2. dodaję~35ml NaHCO3-mieszm kilka godzin

3. dodaję~13-15ml Preis Mineral-Salz-mieszam 12godzin

4. dodaję~1ml Cichlid Code Brightwell Aquatics

Przez cały czas woda jest mieszana i napowietrzana.

Po tych zabiegach woda ma następujące parametry:

pH 8-8,2

kH 10-12dkH

Gh 2-3dkH

przewodność~560-580microS/cm

TDS 340-350ppm