Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ja niestety już sobie taki problem zafundowałem i zmuszony byłem wyciągnąć z szafy powerheda aby odpowietrzyć układ :). Naprawdę tej wody przy odkręcania nie ma wiele i tak jak pisałem ścierka starczy:)

Co do kranika to nie ma co kombinować jak są już gotowce do kupienia http://www.woda.com.pl/index.php?p605,fhpr12-3v-filtr-wody-aquafilter-z-zaworem-do-plukania-gwint-1-2-cala

Opublikowano
Napiszę tak, zamknięcie zaworu przed pompą gdy jest włączona spowoduje podciśnienie i gdy odkręcisz korpus zapowietrzysz pompę,

Skoro będzie zalana wodą to czemu ma się zapowietrzyć ? Ja nie odkręcam korpusów przy włączonej pompie bo tak rozumię Twój post chyba że coś źle zrozumiałem...

Opublikowano

No żeby dokonać wymiany wkładów to chyba też odkręcasz korpusy ? W momencie kiedy tego dokonuje pompe mam zalaną, zawór za pompą zamknięty a sama pompa wyłączona więc w jaki sposób ta woda ma z tej pompy zniknąć ? Dziś po wymianie wkładów otworzyłem zawór przed pompą, odpowietrzniki w ruch i wszystko ładnie się zalało i bez żadnych misek itp

Opublikowano
Zamieszczone przez eljot12 Zobacz posta Napiszę tak, zamknięcie zaworu przed pompą gdy jest włączona spowoduje podciśnienie i gdy odkręcisz korpus zapowietrzysz pompę,
No nie wiem jak to prościej napisać ? Mój układ wygląda tak http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=136742 Jak najpierw zamknę zawór przed pompą później za i dopiero wyłączę pompę, to między zaworami będzie lekkie podciśnienie, i przy odkręcaniu korpusu powietrze zostanie zassane do pompy.
Opublikowano
Przerabiał może ktoś ten temat? Ostatnio dużo się "bawiłem" z wykręcaniem kloszy i za każdym razem co nieco poleciało za michę (niewielka bo i miejsca mało) a z racji , że akwa będzie stało na panelach to ciepło je widzę (i siebie tez ;)) po paru wymianach wkładów. Gdzieś widziałem, że ktoś tak miał zrobione, przed odkręcaniem klosza upuszczasz troszkę albo i dużo wody która tam siedzi i już na pewniaka można kręcić. Może ktoś podpowie jak to zrobić i czego użyć?

kupujesz w castoramie otwornice do drewna z oznaczeniem chyba 20, półcalową rurkę plastikową i końcówkę plastikową z gwintem.Do tego jakiś najmniejszy kranik jaki znajdziesz. Następnie wiercisz otwór w dnie wklejasz rurkę z gwint i nakręcasz kranik --- gotowe

post-9324-14695713104945_thumb.jpg