Skocz do zawartości

początek przygody z Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No napisałeś "czarno zielony" stąd moje podejrzenia:) Jak będziesz mieszał piasek przy cotygodniowym czyszczeniu to nie będzie żadnych kolorków.

Opublikowano

Coś tam zawsze bedzie, trezbaby odgarniać piasek i czyścić szybę aż do dna.

Mi to nie przeszkadza.

ale przecież oglądam zdjęcia wielu malawistów i po latach piach mają ok szyby ok i nic nie piszą o restarcie czy czymś podobnym więc jak robią to że piach jest bialutki a szyby czyściutkie? Czy ten osad o który pytałem pojawia się u wszystkich w akwariach malawi?

Czyścik, zyletka i kawałek gumy, nie ma nic za darmo

Telewizja i zdjęcia zakłamują rzeczywistość. Zazwyczaj zdjęcia robione są jak w pokoju ciemno i akwarium odpowiednio wyczyszczone. Wyjmowane sa różnego rodzaju sprzęty itp.

Opublikowano
Co do obsady, to możesz dać saulosi + fire fishe lub demasoni,co Ty na to?

Kolega pytal sie o obsade Mbuny, a "fire fish" do tej grupy nie nalezy.

Saulosi i demasoni to nie najlepszy pomysl, samce sa zbyt podobne i bedzie "mlyn" ze tak sie wyraze.;)

Opublikowano

bardziej teraz mnie interesuje wątek osadu na szybach gdyż obsadę już raczej wybrałem ale pytanie czy wszyscy macie takie osady i czy oby przypadkiem nie popełniłem jakiegoś błędu.

Czekam z niecierpliwością na wasze spostrzeżenia na ten temat.

Opublikowano

jak odmulam i światło jest delikatnie ukierunkowane w tył akwarium to nie mam osadu. Tylko że ja nie mam piachu a żwirek o średnicy 3-4mm. Osad ciemny zielono-niebieskawo czarny mogą tworzyć cyanobakterie.

Opublikowano
Osad ciemny zielono-niebieskawo czarny mogą tworzyć cyanobakterie.

ok wszystko jasne tylko ja nie pisałem o takiej barwie osadu tylko napisałem że jest to tak jakby wapienny osad co sugeruje, że jest to białe.