Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wylot z fbf mógłby poruszać taflę wody i napowietrzać, a wylot z mechanika "zamiatać" akwarium. Może udało by się uniknąć dodatkowego cylkulatora...

A w jakim akwarium?

Opublikowano

To IMHO bez cyrkulatora się nie obejdzie, chyba że będzie bardzo oszczędnie z dekoracjami. Cyrkulatorem o wiele łatwiej ustawić cyrkulację (jak sama nazwa wskazuje ;))

Opublikowano

Ponieważ moje dotychczasowe instalacje narurowe bazowały na zwykłych obiegowych pompach akwarystycznych a nie na jedynie słusznych pompach C.O. mam pytanie. Czy pompa może być zamontowana na wysokości wyjścia z korpusów, czy powinienem ją obniżyć? Pompa ma być zamontowana w poziomie na rurze biegnącej pod zbiornikiem równolegle do jego dna.

Opublikowano

IMHO czemu nie, tylko pewnie trzeba by zamontować zawory na obu końcach pompy, najlepiej przed korpusami aby się nie zapowietrzała podczas wymiany wkładów. Co cię skłoniło do wypróbowanie C.O. ciekawość?

Opublikowano
IMHO czemu nie, tylko pewnie trzeba by zamontować zawory na obu końcach pompy, najlepiej przed korpusami aby się nie zapowietrzała podczas wymiany wkładów. Co cię skłoniło do wypróbowanie C.O. ciekawość?
Żywot jednej z moich pomp chyba powoli dobiega końca i zaczyna hałasować no i wirnik do wymiany. To po pierwsze, po drugie ciekawość, a że mam miejsce pod zbiornikiem(stelaż) to chyba spróbuję.

Zaworów w instalacji to mam osiem, dodatkowo mam zrobiony bypass pozwalający na wymianę wkładów bez wyłączania pompy.

Czyli co, nie trzeba jej montować poniżej dolnej krawędzi korpusów?

Opublikowano

Większość z nas tak montuje bo najwygodniej, no i tak jak w moim wypadku jest mniej o dwa zawory;) (ciężko z miejscem). Te pompy ponoć lepiej pchają niż ciągną tak że miej to na uwadze.

Opublikowano
Te pompy ponoć lepiej pchają niż ciągną tak że miej to na uwadze.
To tak jak pompy obiegowe. Przed pompą, ma być grundfos25-60, będą dwa równoległe korpusy z wkładami 50 mikronów. Pytam o tą wysokość bo mam pole manewru.