Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy... przesadziłem :D

Na jakimś forum czytałem że do korpusu ładują 1,5kg ale dopiero teraz zweryfikowałem to wypowiedzią nabe który w jednym ze swoich tematów wspominał że jego fbf mieści ok 0,5kg. Czy to wystarczy?

aarset, po starcie fbfa kubeł zostawie na 1,5 miesiąca. Po tym czasie podepne go pod jakieś wiadro i w razie gdyby fbf nie dawał rady będzie to deska ratunkowa.

Opublikowano
jest taki korpus o większym gabarycie niż 10'' - tamten wydaje mi się że powinien być lepszy.
Owszem są korpusy 20'' ale są dosyć drogie i moim zdaniem lepiej kupić gotowy/DIY filtr fluidyzacyjny.
Opublikowano

Wszystko wskazuje na to że całość postawie w systemie pex al pex. Wszystko będe mógł rozbierać, modyfikować, gdy zajdzie potrzeba w kilka chwil dołożyć korpus itd.

Na chwile obecną moja wizja przedstawia się następująco:

narurowy.jpg

Pytanie do bardziej zorientowanych w temacie:

Czy tak skonstruowana obwodnica/bypas dla Fbf'a będzie spełniała swoją role? Nie wymusze w ten sposób przypadkowo małego obiegu wstecz przez fbf?

Mam jeszcze problem z wlotem/wylotem z akwa. Wjechać tą instalacją do akwa? Czy już poza akwa przejść w węże czy cuś? Jak to macie u siebie rozwiązane?

Opublikowano

W sumie 3 pojedyncze korpusy w szeregu. Moim zdaniem to najważniejszy i najczęstszy błąd i narurowcach.

Daj dwa równolegle na wejściu: pompy bardzo nie lubią tłumienia na ssaniu. Przy instalacji 3/4, dwóch filtrach 50mikro równolegle i pompie 70 cm poniżej poziomu wody pompa pracuje jeszcze w napływie, a producent zaleca takie warunki. Co prawda dołożenie oporów za pompą w postaci kolejnych szeregowców stłumi pompę na tyle, że napływ przez jeden wkład może okazać się wystarczający, ale jak się ciut zabrudzi to zaczną pojawiać się problemy z powietrzem w układzie.

W mojej instalacji w tej chwili na zasilaniu są 2 gałęzie: 1. dwa filtry równolegle i 2. jeden dodatkowy do skimmera, co w sumie daje opory równe około 75% oporu stawianego przez jeden wkład i zastanawiam się nad dołożeniem kolejnego, żeby zredukować opory do 50%, a przy okazji i przepływy przez wkłady. Producent podaje około 25 l/min co daje 1500l/h dla nowego wkładu. Pompa typu 25-40 na 3 biegu ma około 3000l/h. Do tego dochodzą opory na kolanach, złączkach, zaworach i efektywnie dostajesz pewnie z 1000 :)

Reasumując: brudu nie ominiesz, zaworów i kolan nie ominiesz, piachu czy sznurka w bio i mechaniku nie ominiesz, ale możesz znacząco zmniejszyć ich wpływ, a dodatkowy korpus wraz z potrzebnymi złączkami to jakieś 50 zł.

Dodatkowo proponuję robić instalację z rur 1", bo powyżej 1m/s zaczyna huczeć w rurach, poza tym w naszych zbiornikach "połowa to kamień", który przy 26 st C i zamkniętym obiegu i ciągłym dolewaniu "nowego kamienia" szybko przeprowadza się w rury, znacząco zwiększając ich porowatość, a co za tym idzie opory przepływu. U mnie po blisko roku miejscami narosło ponad 1,5mm.

Różnica w fazie montowania jest niewielka, a potem nie trzeba przerabiać i przede wszystkim płacić za nowe materiały.

Opublikowano

jim dzięki za wyjaśnienie.

Mógłbym ewentualnie wg Twoich wskazówek dostawić przegrode z płyty meblowej szerokości korpusu i tak to poprowadzić:

narurowy.jpg

Musze jednak najpierw zamówić korpusy i sprawdzić czy się z tym pomieszcze.