Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

właśnie jestem w trakcie składania swojego pierwszego Malawi :). Stąd mam do Was pytanie odnośnie oświetlenia do mojego zbiornika. Poczytałem sporą ilość postów na kilku forach ale jasnych wytycznych nie znalazłem.

Planuje zbiornik o wymiarach 100x40x50 z opti (kompromis między chęciami a możliwościami), oświetlenie na pewno na T5 i teraz pytanie czy dwie T5 o mocy 39W to nie będzie za dużo. Odnośnie barwy i doboru świetlówek nie pytam, bo to rzecz gustu ale wytycznych odnośnie natężenia nie mogę się doszukać nigdzie.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

Marcin

Opublikowano

Ja do takiego akwa dałbym tylko jedną świetlówkę, ale są osoby które lubią prześwietlone zbiorniki, więc tak jak przy barwie światła, to też kwestia gustu. Jeżeli lubisz mieć jasno w akwarium to ostatecznie 2 będą ok.

Opublikowano
Ja tylko dodam, że akwa 200l, jest z szyby 8mm, a taka grubość opti white...nie bedziesz widział różnicy. Imho zbędny wydatek. A co do świetlówek, 1x39w będzie ok :)

oczywiście że będzie widział różnicę... i to kolosalną - jasne nie czarne łączenia silikonem, bezfugowe, pewnie bez wzmocnień, ale i prześwit przez szkło... to wszystko rozjaśnia akwarium...

Zdrowy bardzo Cię proszę... widziałeś dwa takie baniaki obok siebie że oceniasz?

taki baniak aż się prosi o zrobienie go bez pokrywy otwarty, bez teł strukturalnych i bez zaklejania tylnej szyby i co najmniej 2x39W - jak nie jesteś zdecydowany, to proponuję urządzić baniak i zaprosić kogoś z okoliccy z lampą hagena glo 2x39W do przetestowania

zakładam się, że bardziej spodoba Ci się jaśniejsze... :P

Opublikowano

Pewnie, ale wątpie aby 8mm optiwhite było warte zachodu. Sama świadomość, że ma się opti to już jest cos :P Ale biały silikon, owszem.

Panowie proszę trzymać się tematu, bo polecą warny.

Gorol.

Opublikowano

Różnica przejrzystości przy tej grubości szkła będzie ale czy wyraźnie zauważalna dla ludzkiego oka - wątpię ;) (pomijam sposób wykonania i kolor silikonu).

Ale koniec OT.

Jeśli chodzi o światło to proponuję montaż na dwóch statecznikach tak aby można było włączać świetlówki niezależnie i dylemat rozwiązany ;) IMHO najlepsza opcja (sam przerabiałem pokrywę aby móc pstrykać jak mi się podoba :))

Opublikowano
Pewnie, ale wątpię aby 8mm optiwhite było warte zachodu. Sama świadomość, że ma się opti to już jest cos :P Ale biały silikon, owszem.

Mam zamiar zamówić akwarium z 10mm, wprawdzie jest różnica w cenie ale nie trzeba robić wzmocnień.

Widziałem dwa akwaria koło siebie oświetlone tą samą świetlówką T5, jedno było z opti a drugie nie. Zbiorniki były wielkości około 100l. Różnica w odbiorze wizualnym jednego i drugiego była ogromna.

Dzięki za rady z oświetleniem faktycznie zrobię pokrywę z możliwością zapalania pojedynczo świetlówek i problem z głowy :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.