Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ryby niestety nie udało się uratować , ale cały czas nie daje mi spokoju co się właściwie stało.Temat dotyczy samicy która bardzo często inkubowała ,myślałem że tak jest i tym razem , ale niestety się myliłem .Troszkę poszperałem w necie , ale nic na ten temat nie znalazłem. Może ktoś już miał taki przypadek i mi uświadomi co się stało. Samica wyglądała jak podczas inkubacji , jednak jej zachowanie w ostatnich dniach życia było dziwne.Obrała sobie miejsce przy samym dnie gdzie woda praktycznie stoi i potrafiła spędzić tak cały dzień.Po dwóch dniach takiego zachowania uświadomiłem sobie że coś jest nie tak i odłowiłem ją do kotnika . Podczas odławiania nie próbowała nawet uciekać.Jak miałem ją w siatce to zajrzałem do pyszczka i wielce się zdziwiłem , nie było w nim ikry.Po około trzech godzinach ryba zeszła.Sprawdziłem jeszcze raz na spokojnie przełyk czy przypadkiem coś jej nie utkneło , ale było czysto. Zastanawia mnie czy przypadkiem nie ma to związku z bardzo częstą inkubacją .

post-9240-14695713073295_thumb.jpg

Opublikowano

Miałem podobny przypadek i też z yello. Na chyba 11 ryb trafiła mi się 1 samica :( która inkubowała bardzo często (dołożone samiczki były mniejsze i jeszcze niegotowe do tarła), w efekcie przestała rosnąć, spadła na samo dno w hierarchii, z czasem padła, IMHO ze stresu i wycieńczenia.

Opublikowano

Przepraszam za brak danych

akwa 900l

nimbochromis livingstoni1+1

firefish1+2

Sciaenochromis fryeri1+2

nimbochromis venustus2

yellow1+2

2xzewnetrzny , 2x atman 203

NO2-0

NO3-20

PH-7,8