Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dokładnie, nie popadajmy w paranoję ;)

Bardziej chodziło mi o kamienie podejrzane o skład chemiczny, który mógłby zaszkodzić rybom.

Opublikowano

Ale w "naszej" wodzie nawet tlenki żelaza kiepsko się rozpuszczają więc spoko ( nie mówię o wapieniach których rozpuszczalność jest pożądana :))

Opublikowano
Ale w "naszej" wodzie nawet tlenki żelaza kiepsko się rozpuszczają więc spoko ( nie mówię o wapieniach których rozpuszczalność jest pożądana :))

Nie wiem czy to dobrze ale ja mieszkam w Danii i woda jest inna. Dla ludzi na pewno lepsza, bo można pić prosto z kranu.

Takie są parametry

NO3 0

NO2 0

GH 4-7 stopni d

KH 5 stopni d

PH 7

Cl2 0

Żelazo 0,05 mg/l

Mangan <0,005 mg/l

Fluor <0,1 mg/l

Nikiel 0,07 µg/l

Opublikowano

Zasady wkładania do wody akwarystycznej kamieni są proste: niczego co zmienia jakość wody, nic z błyszczącymi kropkami, nic z tlenkami , żadnych zbitków wielo mineralnych. W każdej książce masz to opisane. Do amazonki jeszcze żaden kamień rozpuszczający się przy kontakcie z octem. Uważać też należy z lawami, pumeksami-chodzi też o skład chemiczny.

--

KH masz za niskie, najlepiej zeby wynosiło >10dH. Żeby utrzymać wyższe pH musisz doprawiać wodę sodą i/lub solami.

Oczywiście wrzucić troszkę tufu wapiennego jako skałki

Opublikowano
KH masz za niskie, najlepiej zeby wynosiło >10dH. Żeby utrzymać wyższe pH musisz doprawiać wodę sodą i/lub solami.

W Malawi mam KH 6 i GH >14 ale to wg mało dokładnych paskowych testów 6w1.

Trochę za mało. Wydaje mi się także, że obecne kamienie które mam to zwykłe otoczaki a nie wapienie/piaskowce, bo ani twardość ani PH nie podskoczyły w Malawi w porównaniu z moimi pozastałymi dwoma akwariami.

Muszę się zaopatrzyć w testy zooleka jak będę w Polsce. Chyba, że macie jakieś lepsze/tańsze propozycje.

Opublikowano

hydrocarbonat rozpuszcza się w kontakcie z dwutlenkiem węgla w reaktorze - praktycznie do zera...

normalnie moczony działa podobnie do grysu koralowego

Opublikowano

Wstępne ustawienie nowych kamieni ''na sucho'' przed domem.

Wszystkie są w miare w podobnym kolorze tylko niektóre są mokre.

post-11481-14695713073535_thumb.jpg