marek_z_81 Opublikowano 7 Listopada 2011 #1 Opublikowano 7 Listopada 2011 Witam. Jestem od tygodnia posiadaczem filtra hw 302, wkłady to 2 razy ceramika raz zeolit, po tygodniu na wężach pojawił się biały nalot i tu pytanie. Co to jest? Pytam ponieważ owy nalot odkleja się od węży i wlatuje na akwarium, wygląda to jakbym wsypał garść pokarmu w płatkach. Czy to nie zaszkodzi rybom bo one się tym zajadają i najwyraźniej im to smakuje, ale mnie to denerwuje bo woda robi się mętna do póki tego nie zjedzą lub nie opadnie.
eljot Opublikowano 7 Listopada 2011 #2 Opublikowano 7 Listopada 2011 Prawdopodobnie kolonie bakterii, odkleja się samo czy podczas ruszania wężami ?
marek_z_81 Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor #3 Opublikowano 7 Listopada 2011 To już różnie, czasem samo ale w większości jak poruszam wężami. ale czy to nie zaszkodzi rybom?
marek_z_81 Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor #5 Opublikowano 7 Listopada 2011 Dzięki wielkie. Długo to może potrwać bo ten syf mnie denerwuje podczas obserwacji akwarium.
eljot Opublikowano 7 Listopada 2011 #6 Opublikowano 7 Listopada 2011 Powinno się uspokoić, zostaw węże w spokoju
marek_z_81 Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor #7 Opublikowano 7 Listopada 2011 Jest to normalny proces? Nie zapchają te kolonie bakterii filtra? No chyba że mają.
eljot Opublikowano 7 Listopada 2011 #8 Opublikowano 7 Listopada 2011 One maj zamieszkać w filtrze a będzie ich tyle na ile starczy im pożywienia.
marek_z_81 Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor #9 Opublikowano 7 Listopada 2011 Moje ostatnie pytania. Czy to są kolonie bakterii nitryfikacyjnych, jeżeli inne to co jest dla nich pożywieniem?
eljot Opublikowano 7 Listopada 2011 #10 Opublikowano 7 Listopada 2011 No tego z opisu to chyba nawet ekspert mikrobiolog nie byłby w stanie stwierdzić prawdopodobnie w większości to bakterie nitryfikacyjne + okrzemki i inne mikroorganizmy które jako pierwsze kolonizują nowy sprzęt. 1
Rekomendowane odpowiedzi