Skocz do zawartości

Podwyższone NO3 po 2 miesiacach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdziłem w Sosnowcu NO3 w kranie wynosi 1mg/l:)

Tak że myślę że nie mam źle jeśli chodzi o podmiany do zbicia no3 w akwarium.

Ile wody podmieniać w 450 co tydzień?

Opublikowano
Jakie masz natlenianie?

większość z nas nie ma żadnych dodatkowych urządzeń natleniających, wystarczy ruch wody spowodowany filtrami.

Opublikowano
doraźnie możesz użyć sera toxicvec lub nitrivecbio..
Nie widzę potrzeby, żaden z parametrów nie ma stężenia zagrażającego zdrowiu ryb.
Opublikowano

No kolega napisał,że doraźnie, to implikuje "w razie potrzeby". Oczywiście zawsze polecamy naturalną, tradycyjną fabryczkę azotanów w postaci biofiltra.

Spróbuj podmieniać tej wody więcej, nie zaszkodzi też odmulić porządnie.

Opublikowano

Natlenienie u mnie to deszczownica 1 cm pod woda skierowana ku górze dla wywołania ruchu tafli wody. Na razie nie chce żadnej chemii w akwarium na to zawsze jest czas w ostateczności. Ok spróbuje podmienic 80l zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

Kurcze, o czym wy mówicie w trakcie 10% podmian NO3 koledze wacha sie od 20 do 40 mg. czyli podejrzewam, że przed podmianą powinno te NO3 mieć największą wartość czyli ok 40 (żadna krytyczna wartość) a po podmianie spada do 20 (wielce pożądana - bo świadczy o działaniu biologii). Podmiany rzędu 30 - 40% spowodują rzeczywiści spadek NO3 może i nawet do 5mg/l ale też występuje znacznie większe ryzyko rozwalenia sprawnie działającej biologii w akwarium.

Opublikowano

A jeśli te akwarium ma dwa miesiące to może racja. Z tym,że jeśli filtr pracuje na pełnych obrotach od dłuższego czasu to nawet duża podmiana biologii nie zaszkodzi (pomijam wpływ wahnięcia parametrów na ryby).