Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem wystarczy. Ja u siebie, przy większym o 150l zużyłem jakieś 125 kg piachu i też mam styropian 2cm. może nieco mam za dużo, ale jak ryby zaczną kopać, to powinno być ok.

Opublikowano

75% to znaczy, że nie będzie styropianu na całym dnie pod piaskiem tylko pod kamieniami. Kamieni będzie w sumie koło 30 -40 kg

Opublikowano

Ja u siebie przy powierzchni dna 0,6m2 mam 40kg, więc u ciebie to spokojnie starczy.

A kamienia trochę mało jak na 450l...

Opublikowano

Zanim rybki się pojawią to spokojnie zdążę ewentualnie kamlotów dołożyć. Muszę najpierw zobaczyć jak będzie to wyglądało i później zadecyduję.

Opublikowano

Pytałem o kamień dlatego bo, im więcej kamienia tym mniej piasku zużyjesz. W takim razie spokojnie, piasku powinno wystarczyć. Co do tego styropianu pod kamieniami to, pamiętaj że po zalaniu lub po paru dniach możesz chcieć coś przestawić a wtedy :-?, podnosząc kamień styropian wystrzeli w górę.

Pamiętaj o tym, sam to przerabiałem, niezły bigos.

Co do dokładania kamienia, pamiętaj by stał na styropianie a nie na piasku.

Opublikowano

Osobiści sugerowałbym styropian na całej powierzchni dna. W sytuacji w ktorej kamień przemieścisz, lub, gdy ryby go podkopią, może się przewrócić i wtedy możesz miec, jak powiedział Andrzej, niezły bigos ;) A co do kamienia...wszystko zależy od tego co kto lubi i jakie ryby chce trzymac. U mnie na 600l przypada około 130kg serpentynitu i zastanawiam sie czy jeszcze czegoś nie dołożyc ;)

Opublikowano

Dziękuję za radę...

Styropian będzie przez cały środek i tak też planuje ewentualne przestawianie kamieni.

06,11,2011 16:10

Zbiornik napełniony, ale zdjęcia postaram się umieścić jak już będą mieszkańcy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam pytanie odnośnie wymiany podłoża.może opiszę wam sytuację i wtedy zadam pytanie.Otóż jakieś dwa tyg temu wpadłem na pomysł wyczyszczenia filtra biologicznego ponieważ jego przepływ mocno się zmniejszyl,popelnilem w tym miejscu pierwszy bład ponieważ umyłem wszystko pod bierząca woda:(

Filtr wrócił na miejsce i nie zauważyłem aby coś sie w akwa zmienilo.kilka dni temu zmierzyłem NO3 i wyszlo ok 50:(więc podmieniłem trochę wody na swierza,i nie mierzyłem poziom NO3.czytalem forum i postanowiłem wymienić podłoże na piasek kwarcowy,ponieważ miałem drobny żwirek i niezliczoną ilość świderków.Rybcie odłowiłem,woda została ta która była,podłoże zmieniłem,zbiornik zalalem "starą" wodą,uzupelniłem tylko świerzą do poziomu.filtrowałem wode jeden dzień aż do uzyskania wody kryształ.rybcie do zbiornika,mierzę poziom NO3 i tylko trochę poniżej 50:(Co robić?czekać?podmieniać wode?help:(