Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak pisałem, w innym moim temacie na dno przygotowywanego 450l. zbiornika chciałem dać piasek kwarcowy. Dostałem od znajomego niepotrzebne mu 3 worki dekoracyjnego piasku kwarcowego - to są worki z Castoramy i tak są opisane " dekoracyjny piasek kwarcowy". Na próbę zacząłem go płukać i się przeraziłem. Bardziej wygląda mi to na błoto niż piasek z wodą.

Co mam zastosować ?

Opublikowano

Ja swój płukałem latem na ogródku, i tak jak mówi kolega "błoto" ale za 7-8 razem jest prawie ok. Wytrwałości, będzie dobrze a później już tylko lepiej.

Opublikowano

Niestety na działce już wyłączyli wodę. Płuczę w wiaderku z Castoramy i worek 25 kg. dzielę na 4 razy. Niestety chciałbym żeby to było 8-10 razy. Ja jedno takie wiaderko przepłukuję non stop 20 minut. Mam nadzieję tylko, że jakieś ewentualne drobiazgi w tym już wypłukanym piasku kwarcowym załatwi filtracja.

Pozostało do wypłukania jakieś 9-10 wiaderek :)

Opublikowano

U mnie było to samo, tyle, że napłukałem się więcej, bo piasku miałem 5 worków, ale uwierz mi, że warto było poświęcić czas na płukanie. To, czego nie uda się wypłukać, nadrobi mechanik. Powodzenia ;)